Videospeler inladen...

Gatz over omstreden kunst in Gent: "Musea moeten nog voorzichtiger zijn"

Musea moeten lessen trekken uit de heisa rond de Russische schilderen in het MSK Gent. Dat zegt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) in "Villa politica". Zelf belooft hij ook voorzichtiger te zijn.

"Ik vraag mij soms ook af wat er aan de hand is." Zo reageert minister Gatz vandaag in "Villa politica" op de commotie over Russische schilderijen in het Museum voor Schone Kunsten in Gent die nu al weken aanhoudt. Intussen zijn de werken verwijderd én is ook een expertencommissie die hij had aangesteld om ze op hun echtheid te onderzoeken afgevoerd.

"Ik denk dat we het nooit helemaal zullen weten", zegt hij over de vraag of de schilderijen echt zijn. "2 van de 24 werken hebben blijkbaar wel een certificaat. Over de andere zullen we in het ongewisse blijven. De les voor musea moet zijn nog voorzichtiger te zijn dan ze vandaag al zijn. Bij twijfel mogen ze werken niet tentoonstellen."

Lessen

Gatz belooft ook zelf voorzichtiger te zijn. Hij bracht de eigenaars van de omstreden schilderijen destijds met het MSK in contact. "Ik ga voorzichtiger proberen te zijn. Als minister kom je veel mensen tegen, officieel op kantoor, maar soms ook op straat. Dan vragen verzamelaars of kunstenaars wel eens om hun werk tentoon te stellen."

"Ik ga nooit verder dan te zeggen waar de musea zijn en welke hun adressen zijn, maar ik zal daar nog zuiniger op zijn. Dat is de les die ik hieruit trek. Tegelijk denk ik dat het voor de museumsector interessant is om na te gaan of ze de internationale deontologische standaard strikt genoeg toepassen."

Meest gelezen