Videospeler inladen...

Geert Bourgeois: "Vlaanderen zet samenwerking met ngo's als Oxfam niet stop"

Vlaanderen gaat de samenwerking met ngo's als Oxfam niet stopzetten. Dat heeft minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in het Vlaams Parlement gezegd. Hij antwoordde op een vraag in die zin van Chris Janssens (Vlaams Belang), na de heisa over enkele gevallen van seksueel wangedrang bij Uxfam UK in Haïti.  

Janssens pleit ervoor om de subsidiëring aan Oxfam meteen op te schorten. "Ik ga de samenwerking met Oxfam niet stopzetten", zegt Bourgeois. "Ik voeg eraan toe dat wij geen structurele subsidiëring geven."

"Oxfam komt naar het kabinet. Ik ga het intern onderzoek opvragen dat ze hebben gevoerd en hen vragen of er voldoende garanties zijn dat ethische codes worden nageleefd en dat er een code of conduct (gedragsregels, nvdr.) wordt opgelegd." Bourgeois verwijst onder meer naar missies in Mozambique en Niger.

Bourgeois was klaar en duidelijk. "Ik ga ngo's die aan noodhulp doen en met het zuiden samenwerken niet in hun algemeenheid straffen omwille van het feit dat er rotte appels in de organisatie zitten. Die moeten worden aangepakt en vervolgd als ze strafbare feiten hebben gepleegd."

Meest gelezen