Video player inladen...

Jef Vermassen over beelden Hardy: "Gruwelijkste uur van mijn leven"

Jef Vermassen, de advocaat van een van de slachtoffers in het assisenproces tegen Renaud Hardy, verdedigt het gebruik van de opnames van een van de moorden in de rechtszaal, maar noemt ze wel "het gruwelijkste uur van mijn leven." Dat zei hij in "De afspraak".

Op het assisenproces in Tongeren staat Renaud Hardy terecht voor twee moorden en verkrachtingen en twee moordpogingen. De man heeft al bekend. Hardy filmde de moord op zijn laatste slachtoffer met een bodycam. De beelden werden vandaag in de rechtszaal getoond, maar de vertoning moest worden stopgezet, omdat de beelden te gruwelijk waren.

Advocaat Jef Vermassen verdedigde in "De afspraak" de vertoning van de beelden in de zaal, weliswaar voor gesloten deuren. "Ik wou dat de jury de beelden zag. Ze moeten zich een beeld kunnen vormen", legt Vermassen uit.

Veel details mag Vermassen over de beelden niet geven, want dat is zo afgesproken tussen de advocaten in deze zaak, maar Vermassen noemt de opname van een uur "het gruwelijkste uur van mijn leven". "Maar de juryleden kunnen elkaar steunen. Ze staan er niet alleen voor. Als rechter moet je willen zien wat een dader aanricht. Anders ben je niet correct."

Ethisch verantwoord?

Criminologe Emma Jaspaert, die ook in de studio van "De afspraak" zat, heeft haar bedenkingen bij het tonen van zulke gruwelijke beelden. "Mensen die foto's of beelden zien van overleden mensen, gaan verdachten vaker schuldig verklaren", zegt Jaspaert.

"Zulke beelden kunnen ook stress en angst veroorzaken en juryleden hebben dan de neiging om ander bewijs niet meer zo sterk te laten doorwegen. Leken zijn bovendien veel gevoeliger dan professionals, is het dan wel ethisch verantwoord om hen aan zulke beelden bloot te stellen?", vraagt Jaspaert zich nog af.

Video player inladen...

Meest gelezen