AFP or licensors

Kabinetschef Juncker naar hoogste post Europese Commissie

Europees commissievoorzitter Juncker heeft zijn kabinetschef Martin Selmayr laten benoemen tot secretaris-generaal van de Commissie. Dat is de hoogste post in het  dagelijks bestuur van de Europese instelling. Selmayr is 47 en de eerste Duitser die secretaris-generaal van de commissie  wordt. Hij wordt als kabinetschef opgevolgd door de Spaanse Clara Martinez, meteen de eerste vrouw in die functie.  Ons land verliest met Jos Delbeke zijn enige topambtenaar in de commissie. 

Het college van Europese commissarissen keurde de benoeming van Selmayr goed nadat de huidige Nederlandse secretaris-generaal Italianer had gezegd dat hij de commissie wilde verlaten.

Volgens Juncker kent Selmayr het huis en heeft hij alle kwaliteiten om de administratie te leiden. Tijdens een persconferentie zei hij dat de benoeming van Selmayr continuïteit zal verzekeren. “Als ik iemand anders had gekozen, hadden we maanden overgangsperiode nodig gehad.” Selmayr neemt zijn nieuwe functie op 1 maart op.

Selmayr werkt sinds 2004 voor de Europese Commissie en wordt bewonderd en gevreesd. Hij speelde een cruciale rol in de verkiezingscampagne die van Juncker commissievoorzitter maakte. Selmayr zal door zijn nieuwe functie ook na de Europese verkiezingen van volgend jaar een belangrijke rol blijven spelen in het Berlaymontgebouw.

Door de herschikking van de interne topfuncties verliest ons land zijn enige directeur-generaal. Jos Delbeke leidde sinds 2010 het DG klimaat en was de architect van het Europese klimaatbeleid. Hij wordt speciaal adviseur bij de Europese commissie en opgevolgd door de Italiaan Mauro Petriccione. 

Meest gelezen