KU Leuven maakt wasverzachter van suiker

Wetenschappers van de KU Leuven hebben een manier ontwikkeld om wasverzachter te maken van suiker. Het proces is veiliger en milieuvriendelijker.

Wasverzachters die we vandaag in de winkel kopen zijn vervaardigd uit aardolie. In de olie zitten "korte amines". Zij vormen de bouwstenen van de wasverzachtende producten. Onderzoekers van het Centrum voor Oppervlaktechemie en Katalyse van de KUL ontwikkelden nu een manier om die amines te winnen uit suiker.

Korte suikers

"Suiker bestaat in verschillende vormen. In dit onderzoek hebben we een beroep gedaan op glucose. Dat vind je terug in zetmeel, onder de vorm van lange ketens van glucosemoleculen", zegt professor Bert Sels. Die lange glucoseketens verknipten de onderzoekers tot korte suikers met behulp van enzymen. "Aan deze korte suikers voegden we een stikstofcomponent toe. Zo slaagden we erin om de beoogde korte amines te creëren", aldus Sels.

Milieuvriendelijk

Testen toonden aan dat deze suikergebaseerde amines bruikbare bouwstenen zijn om wasverzachters mee te maken. Volgens bio-ingenieur Michiel Pelckmans staat het onderzoek in groot contrast met de huidige industriële methode. "De grondstof is natuurlijk, maar ook het proces is milieuvriendelijk."

 

Meest gelezen