Leiding Ecolo J verantwoordt zich bij politie voor nazi-spotprent

De leiding van Ecolo J, de jongerenafdeling van de Franstalige groenen, is vanmiddag gehoord door de politie in verband met een klacht van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Die was gericht tegen een spotprent waarop Francken als SS'er staat afgebeeld.

Covoorzitters Laura Goffart en Thomas Van De Meersche van Ecolo J zijn vanmiddag gehoord door de politie in verband met de klacht van Francken wegens laster, openbare zedenschennis en belediging. Francken neemt hen een campagnefoto kwalijk waarop hij in nazi-uniform gefotoshopt staat.

Ecolo J neemt de volle verantwoordelijkheid voor de spotprent op zich. "Die diende om een debat te beginnen en het Belgische asiel- en migratiebeleid te bekritiseren", legt de beweging uit in een persmededeling.

De groene jongeren beroepen zich op het recht om kritiek te hebben, op de vrijheid van meningsuiting binnen het kader van het politieke debat over zaken van algemeen belang. Ze vonden het ook gevaarlijk dat er een beroep op het gerecht wordt gedaan voor feiten die te maken hebben met een opinie in het kader van een politiek debat.

Vorig jaar zei Francken dat hij zich niet laat criminaliseren. Hij had excuses van Ecolo J gevraagd, maar had die niet gekregen.

Meest gelezen