Concertphotographers.be

Nieuwe geluidsnormen in Brussel: drie niveau's, maximumnorm 100 decibel

In Brussel gelden vanaf vandaag nieuwe geluidsnormen. Wie een fuif of concert organiseert mag niet meer dan 85 decibel produceren. Als concertzalen of fuiforganisatoren extra voorzorgsmaatregelen nemen, mogen ze echter wel tot 95 of zelfs 100 decibel gaan. In Vlaanderen gelden dezelfde normen.

De normen werden begin februari al goedgekeurd door het Brussels parlement en zijn vanaf vandaag van kracht. De geluidsnorm ligt dus op 85 decibel, maar er zijn twee uitzonderingen:

  • Als een concertzaal of fuif-organisator in real-time informatie geeft over het geluidsniveau, bescherming geeft bijvoorbeeld door het uitdelen van oordoppen en stille zones inplant, dan mag de geluidsnorm overstegen worden tot 95 decibel.
  • Als een concertzaal of fuif-organisator het geluidsniveau registreert en opslaat (zodat er bij geschillen gekeken kan worden naar de gegevens) en ook een extra milieuvergunning aanvraagt, mag het geluidsniveau zelfs opgetrokken worden tot 100 decibel.


Het Brussels gewest lanceert een nieuwe informatiecampagne met de naam "Happy Ears" om de nieuwe geluidsnormen te promoten.

Meest gelezen