Vlaamse Bouwmeester: "Met Kerstmis mag je houtkachels nog eens aansteken, maar voor de rest is het onverantwoord"

Houtkachels zouden moeten worden verboden. Daarvoor pleit de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck. Hout verbranden is namelijk bijzonder vervuilend, maar het telt wel mee als hernieuwbare energie. "Een gekke boekhoudkundige operatie van Europa", aldus Van Broeck.

Houtkachels zijn de belangrijkste bron van hernieuwbare energie in Vlaanderen, belangrijker dan zonnepanelen of windmolens. Houtverbranding wordt als hernieuwbare energie beschouwd omdat bomen opnieuw aangeplant kunnen worden. Maar in de feiten is hout verbranden bijzonder vervuilend.

"De manier waarop Europa toelaat dat verbranding van hout en biomassa zou geteld worden als hernieuwbare energie, is enkel op papier waar", zegt Bouwmeester Van Broeck. "Een aantal - voornamelijk Scandinavische landen - hebben een overschot aan bossen en willen hun groenestroomcertificaten blijven verkopen. Het is een pure farizeïsche vestzak-broekzakoperatie die heel weinig te maken heeft met objectieve hernieuwbaarheid."

De Bouwmeester pleit er dan ook voor om houtverbranding te verbieden. "Ik verwacht van de politiek - zowel de gewestelijke, federale als de Europese - dat men beslist dat dit misschien voorlopig in de berekening kan meegenomen worden, maar dat het de facto zo snel verboden wordt om nog CO2 uit te stoten op allerlei manieren, zij het met de verbranding van hout, biomassa of gas."

Houtkachels en dergelijke moeten dus verboden worden, vindt de Vlaamse Bouwmeester. "Uiteindelijk wel", aldus Van Broeck. "Je mag dat nog eens met Kerstmis aansteken, maar voor de rest is het niet meer verantwoord. Een uurtje open haard is gelijk aan 1.000 kilometer rijden met de auto."

Een uurtje open haard is gelijk aan 1.000 kilometer met de auto

Meest gelezen