Videospeler inladen...

"Bracke heeft geen zichtbare plaats op de lijst, maar hij heeft wel andere voordelen"

Professor Bram Wauters van de UGent heeft in "De wereld vandaag" de plaats van Siegfried Bracke op de kieslijst van N-VA Gent besproken. "De Kamervoorzitter heeft geen gunstige en zichtbare plaats gekregen, maar Bracke heeft wel andere voordelen tegenover andere kandidaten", aldus Wauters. Van een "schermlijsttrekkerplaats" is geen sprake, want in Gent wordt niet elektronisch gestemd.

Vanmiddag heeft de N-VA Gent de volgorde van de kandidaten op de kieslijst van de komende gemeenteraadsverkiezingen bekendgemaakt. Siegfried Bracke heeft uiteindelijk de 27e plaats gekregen.

"Kandidaten van partijen die verkozen willen worden, verkiezen ofwel een verkiesbare plaats bovenaan de lijst of een heel zichtbare plaats als lijstduwer. Kandidaten die midden in de lijst staan, krijgen minder stemmen", zegt professor Bram Wauters in "De wereld vandaag".

Dat er achter de plaats van Bracke een uitgekiende strategie zit om hem het "schermlijsttrekkersschap" te bezorgen, is geen sprake. "In Gent wordt niet elektronisch gestemd, maar op papier. In gemeenten waar elektronisch gestemd wordt, merken we dat schermlijsttrekkers in de tweede of derde kolom van kandidaten van een partij op het computerscherm wel meer stemmen trekken."

Lijstvolgorde is minder belangrijk bij gemeenteraadsverkiezingen

Bram Wauters

Toch hoeft de plaats van Bracke op de lijst van N-VA in Gent geen handicap voor de politicus te zijn. "De lijstvolgorde bij gemeenteraadsverkiezingen is minder belangrijk dan bij federale verkiezingen", zegt Bram Wauters.

"Er is aangetoond dat uittredende gemeenteraadsleden meer stemmen halen dan andere kandidaten. Kandidaten met een nationaal mandaat halen ook meer stemmen. En ook kandidaten die veel in de media komen, halen meer stemmen. Dat is allemaal het geval voor Siegfried Bracke."

Elektronisch stemmen niet zo onschuldig als het lijkt

Bram Wauters

De professor politieke wetenschappen van de UGent geeft nog mee dat elektronisch stemmen niet zo onschuldig is als het lijkt. "Elektronisch stemmen heeft wel degelijk invloed op het stemgedrag. In Vlaanderen wordt in bijna de helft van de gemeenten elektronisch gestemd. Dat heeft verregaande gevolgen. De opkomst in gemeenten waar elektronisch gestemd wordt, ligt lager. Er worden ook meer voorkeurstemmen uitgebracht waar elektronisch gestemd wordt", besluit Bram Wauters.

Meest gelezen