2010 Getty Images

75 jaar geleden terechtgesteld: Hans en Sophie Scholl, studenten tegen Hitler

Op 22 februari 1943, in de late namiddag, werden broer en zus Scholl onthoofd. Ze hadden met de organisatie “Die weisse Rose” vreedzaam geprotesteerd tegen de nazi’s in München. De executie is vandaag herdacht in Duitsland.

"Die weisse Rose” werd in 1942 opgericht als verzetsgroep van studenten in München. Ze schreven zes verschillende pamfletten waarin ze de bevolking aanzetten zich tegen Hitler te keren. Ze noemden de mond van Hitler “de stinkende muil van de hel”. Later kalkten ze ook anti-nazislogans op de muren. 

In naam van het hele Duitse volk eisen wij van Adolf Hitlers staat onze persoonlijke vrijheid terug, het kostbaarste goed van de Duitsers, dat hij ons op een verachtelijke manier afhandig heeft gemaakt.

Laatste pamflet van "Die weisse Rose"

Sophie en haar broer Hans waren er lid van, samen met hun vrienden. Nochtans behoorden ze in de jaren '30 tot de Hitlerjugend. Op 22 februari 1943 werden ze op heterdaad betrapt door de Gestapo, terwijl ze pamfletten uit een raam gooiden. Na dagenlange verhoren belandden ze onder de guillotine. Vooral Sophie bleek uitzonderlijk moedig; ze wilde haar verantwoordelijkheid tot het einde opnemen. Ook de andere leden van de groep werden vermoord. Het laatste pamflet werd naar Engeland gesmokkeld en door de Britse luchtmacht in miljoenen exemplaren boven nazi-Duitsland uitgestrooid. 

Monument in München

Inge Scholl, de zus van Hans en Sophie, heeft het verhaal na de oorlog opgeschreven. Dat boek werd een klassieker. In Duitsland zijn veel straten en pleinen naar de “Geschwister Scholl” vernoemd. Hun wedervaren is ook al verschillende keren verfilmd.  In “Sophie Scholl – die letzten Tage” uit 2005 werd geput uit archieven die zich tot dan toe in de DDR bevonden. Regisseur Marc Rothemund en actrice Julia Jentsch kregen een Zilveren Beer op het Filmfestival van Berlijn.

Meest gelezen