Videospeler inladen...

"Protestmars in Washington op 24 maart kan historische dag worden"

De machtige wapenlobby NRA blijft het wapenbezit met hand en tand verdedigen in Amerika na de zoveelste dodelijke schietpartij in een school in de VS. "De NRA vindt wapenbezit een goddelijk recht voor elke Amerikaan. Als de politici niets ondernemen na het scholierenprotest tegen wapenbezit, dan kan de protestmars op 24 maart in Washington een historische dag worden", zegt Björn Soenens.

"Binnen de onderwijswereld zijn de leraren absoluut tegen het wapenbezit voor leraren. Ze vragen om dat over te laten aan gespecialiseerd veiligheidspersoneel. Ze eisen beter beveiligde scholen, maar geen wapens voor leraren", zegt Björn Soenens.

De onderwijswereld vindt dat leraren in de eerste plaats les moeten geven. "Ze moeten niet getraind worden om met wapens om te gaan. Het zou het ook moeilijker maken voor de politie omdat er heel wat verwarring zou zijn wanneer er zich een schietincident voordoet."

Als politici niets ondernemen, kan protestmars van 24 maart historisch moment worden

Björn Soenens

Buiten de onderwijswereld is er meer sympathie voor het idee om leraren te bewapen. "In afgelegen rurale gebieden waar wapengebruik bijna heilig is, daar is het idee niet slecht onthaald", meldt Björn Soenens.

"De NRA (National Rifle Association) is heel machtig in Amerika. De organisatie heeft meer dan vier miljoen leden. Ze proberen echt mensen onder druk te zetten en ze hebben heel veel geld. Ze hebben onder meer 30 miljoen dollar aan Donald Trump geschonken voor zijn verkiezingscampagne. De baas van NRA heeft vandaag gezegd dat het wapenbezit een goddelijk recht is van elke Amerikaan. Als dat wordt afgepakt, dan is het afgelopen met de Amerikaanse samenleving."

"Ik heb het gevoel dat het scholierenprotest een soort scholierenrevolutie aan het worden is. Mensen die vandaag nog niet stemgerechtigd zijn, dreigen nu al dat als er niets verandert, ze de huidige politici zullen wegstemmen. Het is niet alleen in Florida, het is alle delen van Amerika. Het is alsof de scholieren het morele kompas van Amerika gaan vormen en hun ouders volgen in hun zog. Als de politici niets doen om aanvalswapens te bannen uit de samenleving, dan gaat de protestmars in Washington op 24 maart iets heel groot worden, misschien zelfs iets historisch", besluit Björn Soenens.

Meest gelezen