Video player inladen...

Belgische jihadist die vanuit Syrië aanslagen coördineerde, zou gedood zijn

Volgens de Franse inlichtingendiensten is de 33-jarige Belgische jihadist Oussama Atar gedood in het voormalige IS-gebied. Dat meldt de Franse zender BFMTV. Ook onze veiligheids- en inlichtingendiensten hebben die informatie over de dood van Atar ontvangen. Oussama Atar zou vanuit Syrië de aanslagen in Parijs en Brussel mee hebben aangestuurd.

De Franse inlichtingendiensten zijn ervan overtuigd dat de Belgische jihadist Oussama Atar dood is. Ze baseren zich daarvoor op informatie van de voorbije weken uit het Syrisch-Iraakse conflictgebied, zegt de Franse zender BFMTV, want zijn lichaam zou nog niet zijn gevonden. Hoe hij om het leven is gekomen is niet bekend.

Ook onze veiligheids- en inlichtingendiensten hebben het bericht van de dood van Atar ontvangen, maar manen wel aan tot voorzichtigheid want in het verleden is het al voorgekomen dat doodverklaarde terroristen later nog in leven bleken te zijn.

Wie was Oussama Atar?

Oussama Atar was na de aanslagen van 22 maart wellicht de meest gezochte terrorist van ons land. Hij is een neef van de broers El Bakraoui die zichzelf opbliezen in Zaventem en het metrostation Maalbeek. Speurders vermoedden dat hij in contact stond met de terreurcel die zich in ons land schuilhield en dat hij hen vanuit Syrië instructies gaf.

Na de aanslagen in ons land werden telefoongesprekken van de terroristen teruggevonden op een computer. Ze bespraken met een zekere Abu Ahmad hoe ze explosieven moesten maken. De onderzoekers denken dat die Abu Ahmad, Oussama Atar was. Toen de terroristen in Brussel voelden dat de politie hen op de hielen zat, kondigden ze aan Abu Ahmad aan dat ze op 22 maart zouden toeslaan.

Uit het archief: In augustus 2016 bracht "Het journaal" dit portret van Osama Atar.

Video player inladen...

Meest gelezen