Videospeler inladen...

Ed Sheeran met lege handen, Stormzy stelt Theresa May een lastige vraag, én witte rozen: de Brit Awards in een notendop

Op de Brit Awards heeft Stormzy niemand minder dan Ed Sheeran de loef afgestoken. De 24-jarige Stormzy (foto boven) werd uitgeroepen tot beste mannelijke artiest én zijn "Gang signs and prayer" werd bekroond tot beste album. Bij de vrouwen gingen Dua Lipa met twee prijzen (beste vrouwelijke artiest en doorbraak) aan de haal.

De Brit Awards bekronen jaarlijks de beste Britse artiesten. Grote verrassing gisteren toen grime- en hiphop-artiest Stormzy aan de haal ging met de felbegeerde prijzen. De populaire Ed Sheeran was de grote verliezer en moest het stellen met een internationale onderscheiding voor zijn succes.

Stormzy was ondersteboven van zijn overwinning. Hij vertelde dat zijn album "het moeilijkste ooit was" en de "glorie voor God is". Ed Sheeran bekende later op BBC 5 dat hij ook fan is van Stormzy. Die laatste trad in Londen ook op en gaf op het einde van zijn show de Britse premier Theresa May een veeg uit de pan: "Yo, Theresa May, waar blijft het geld voor de slachtoffers van de Grenfell Tower? Wat dacht je? Dat we Grenfell zouden vergeten?"  

Invision

Een vrij emotionele Dua Lipa

Andere grote ster was Dua Lipa die haar jongere broer en zus op het podium meenam en voor miljoenen kijkers zei dat ze van hen hield. "Ik wil mijn broer en zus tonen dat ze kunnen worden wat ze maar willen", klonk het. Lipa vergat haar vrouwelijke voorgangers niet en bedankte hen van harte: "Zij lieten ons toe om groots te dromen."

Andere voorname Brit Award-winnaars werden: Gorillaz (beste groep) en Rag 'N' Bone Man (beste single met de hit "Human"). De volledige lijst vindt u hier.

Invision

Manchester Arena, de brexit en #metoo

Laat ons niet geïsoleerd raken

Damon Albarn (Gorillaz) nam de Brit Award voor beste band in ontvangst en haalde de brexit, waarbij Groot-Brittannië uit de EU stapt, aan. "Dit land is -geloof het of niet- een klein land, maar het is een prachtige plaats en maakt deel uit van een mooie wereld. Wat ik wil zeggen: laat ons land niet geïsoleerd raken. Laten we onszelf niet afsnijden."

Net zoals bij de uitreiking van de Grammy Awards doken op de rode loper witte rozen op, uit solidariteit voor de Me Too-bewegingen en Time's Up. Waar de ene een bloem in zijn handen hield, droeg de ander subtiel een pin.

De band Haim.
2018 Invision
Mo Adeniran, Jennifer Hudson, Tom Jones en Olly Murs.
2018 Invision

Meest gelezen