Nog meer gesjoemel bij Gial: tweede directeur factureerde 1.250 euro per dag   

Er blijven schandalen aan het licht komen over de Brusselse vzw Gial: nu blijkt dat ook een ander directielid factureerde als consultant. Hij vroeg tot 1.250 euro per dag. Dat bevestigt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) bij RTBF.

Gial is een vzw die de informatica van de stad Brussel beheert. Enkele maanden geleden kreeg de vzw een nieuw bestuur, en die ontdekte dat een van de directieleden al 18 jaar als consultant werd uitbetaald. Hij factureerde tot 1.000 euro per dag.

Nu blijkt dat een ander directielid ook als zelfstandige factureerde aan Gial. De man werd als expert binnengehaald van Belgacom en factureerde nog meer dan zijn collega: tot 1250 euro per dag. Hij zou tien jaar lang bij de vzw gewerkt hebben.

De bedragen zijn niet exuberant voor een consultant, het is wel opmerkelijk dat er consultants jarenlang aan het hoofd staan van een publieke vzw zonder dat er zelfs maar een openbare aanbesteding is gebeurd.

"Het is moeilijk om hier geschikte kandidaten voor te vinden", zegt Vervoort daarover. "Dit zijn reguliere prijzen in de IT-sector."

Het is moeilijk om geschikte kandidaten te vinden voor de IT-sector.

Rudi Vervoort (PS)

Stad Brussel staat open voor onderzoekscommissie

Zowel de PS als de MR in Brussel lijken akkoord te gaan om een speciale onderzoekscommissie op te richten naar de financiële wanpraktijken bij de vzw Gial. Dat schrijft Le Soir en is bevestigd aan onze redactie. De oppositie had om zo'n onderzoekscommissie gevraagd nadat aan het licht kwam dat de vzw 18 jaar lang een directeur betaalde als consultant. Ook heel wat andere rekeningen van de vzw zouden niet in orde zijn.

Na een audit blijkt dat er nog veel meer aan de hand is bij Gial. Dertien procent van alle rekeningen zou niet in orde zijn. Soms gaat het over punten en komma's, soms om zeer grote fouten.

De oppositie wil dat de stad Brussel een speciale onderzoekscommissie opricht die het reilen en zeilen van Gial helemaal binnenstebuiten keert. De meerderheid lijkt daarmee akkoord te gaan. Dat schrijft Le Soir en is bevestigd aan onze redactie.

Een onderzoekscommissie: waarom niet? We hebben niets te verbergen

Alain Courtois (MR)

"Ik ben bereid om volledig transparant te werken", zegt burgemeester Philippe Close (PS). "Toen ik in juli aan de macht kwam beloofde ik schoon schip te maken, in samenwerkinge met de oppositie. Dat werk wil ik verder zetten."

Ook MR lijkt op die lijn te zitten. "Een onderzoekscommissie: waarom niet?", zegt eerste schepen Alain Courtois (MR). "We hebben niets te verbergen."

Het idee zal maandag besproken worden op de gemeenteraad in de stad Brussel.

Meest gelezen