Videospeler inladen...

De Block en De Backer vragen onderzoek van RSZ naar mogelijke schijnzelfstandigheid bij Gial

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block en staatssecretaris voor de Strijd tegen Sociale Fraude Philippe De Backer hebben de RSZ gevraagd een onderzoek te starten naar mogelijke schijnzelfstandigheid bij de Brusselse vzw Gial.

Vorige week raakte bekend dat een directeur bij de vzw, die de informatica van de stad Brussel beheert, achttien jaar lang tot 1.000 euro per dag factureerde als consultant.

De feiten kwamen aan het licht uit een audit van vorig jaar. Het contract met de betrokken directeur, Michel Leroy, werd intussen stopgezet. Ook de fiscus kondigde aan een onderzoek naar de vzw te starten.

De Block en De Backer wijzen erop dat een directielid dat tegelijk als zelfstandig consultant opdrachten uitvoert voor diezelfde werkgever, mogelijk in overtreding kan zijn met de wet arbeidsrelaties. Die bepaalt dat een zelfstandige autonoom zijn werkzaamheden moet organiseren, bij meerdere klanten aan de slag is en daar zelf de financiële risico's voor draagt.

"Stal uitmesten"

Daarom vragen beide Open VLD'ers de RSZ een onderzoek te starten. In samenspraak met de RSVZ-inspectie voor zelfstandigen wordt dan geoordeeld of het gaat om een zelfstandige dan wel een schijnzelfstandige. "We wachten uiteraard eerst de resultaten van het onderzoek af. Maar elke vorm van schijnzelfstandigheid, en dus verspilling van overheidsgeld, moet bestreden worden", licht minister De Block toe.

Staatssecretaris De Backer (video hieronder) noemde het nieuws eerder al onaanvaardbaar. "De wet geldt voor iedereen en sociale fraude kan niet door de beugel. Of het nu om bedrijven, uitkeringstrekkers of topambtenaren gaat, regels zijn er om gerespecteerd te worden en zeker met overheidsmiddelen moet er zeer behoedzaam omgegaan worden", zegt hij.

"We hebben gezien dat er in Brussel heel wat vzw's actief zijn, die soms van rare constructies gebruik maken. Wij zijn al met die controles bezig, we zijn die vzw's aan het bekijken of er effectief geen sprake is van schijnzelfstandigheid. De inspectie zal dit van heel nabij opvolgen, want dit moet echt stoppen", zegt De Backer. "Fraude met overheidsgeld kan absoluut niet door de beugel. Deze stal moet uitgemest worden."

Videospeler inladen...

Meest gelezen