BELGA

De openbare aanklagers over André Gyselbrecht: "Hij liegt, volgt alles op, leidt en manipuleert"

Met een 30-tal stukjes van afgeluisterde telefoongesprekken of verhoren schetsen de openbare aanklagers hoofdbeklaagde André Gyselbrecht als een man die het onderzoek vijf jaar lang gemanipuleerd en gestuurd heeft.

"We hadden al veel vroeger een proces kunnen hebben, maar André Gyselbrecht koos ervoor om 5 jaar lang te liegen." Zo begonnen de 2 openbare aanklagers vanmorgen aan hun vordering. De toon was meteen gezet.  

Fragment van een verhoor bij de onderzoeksrechter op 16 februari 2012:

Is Stijn al gevonden? Ik weet echt niet wat er gebeurd is. Zie mij hier zitten, alles wordt hier in mijn schoenen geschoven.

Hoofdverdachte André Gyselbrecht

Zijn schoonzoon Stijn Saelens is op dat moment al 17 dagen spoorloos, André Gyselbrecht liegt en wentelt zich in een slachtofferrol. 

Pas 5 jaar later bekent André Gyselbrecht dat hij de opdracht gaf om Stijn Saelens te vermoorden. De openbare aanklagers zien dat maar als een halve bekentenis, want hij bekent alleen wat er niet meer te ontkennen valt en alleen om zijn eigen gedrag goed te praten. 

Het echte opzet? Stijn Saelens moest verdwijnen

Volgens het openbaar ministerie hoopte André Gyselbrecht erop dat Stijn Saelens nooit zou worden gevonden. Dan zou Gyselbrecht gelukkig zijn, want dan zou zijn dochter bij hem blijven. 

Als het lichaam van Stijn Saelens dan toch gevonden wordt, verandert Gyselbrecht meteen zijn strategie: hij schildert Stijn Saelens af als een seksuele pervert die zijn dochter misbruikt heeft. Hij verwijst naar een klacht die hij daarover had ingediend en waarmee het gerecht in Brugge volgens hem niets gedaan heeft. 

De openbare aanklagers zien dat als een bewuste strategie van André Gyselbrecht: hij zocht hulp bij justitie, maar tegelijk had hij al een heel plan uitgedokterd om Stijn Saelens te laten verdwijnen. Toen het lichaam gevonden werd, bleek zijn plan mislukt. Maar Gyselbrecht had wel meteen een hele verklaring voor zijn houding. 

Morgen zullen de openbare aanklagers uitleggen welke straf ze vragen voor André Gyselbrecht en de 3 andere beklaagden. 

Meest gelezen