De Seychellen ruilen schulden voor schildpadden

De Seychellen gaan 2 enorme zeereservaten oprichten met geld dat hen wordt kwijtgescholden door schuldeisers. Dat is goed nieuws voor de dolfijnen, roggen en schildpadden die er leven. En ook voor de staatskas.  

De Seychellen zijn een groep eilanden in de Indische Oceaan, ten oosten van het Afrikaanse continent, die samen een eilandstaat vormen. De staatskas wordt vooral gevuld met inkomsten uit toerisme en visvangst, maar die volstaan niet om de uitgaven te compenseren. Zo hebben de Seychellen over de jaren heen schulden opgebouwd.

Met dank aan Leonardo DiCaprio

Een deel van die schulden - ruwweg 20 miljoen euro - is opgekocht door The Nature Conservancy, een ngo die zich inzet voor natuurbehoud en die gesteund wordt door acteur Leonardo DiCaprio. In ruil heeft de regering moeten beloven 2 zeereservaten op te richten die samen 15 procent van de territoriale wateren zouden innemen. Het grootste komt bij het hoofdeiland Mahé en zou 134.000 km² groot worden. Dat is ruim 4 keer groter dan België. Het kleinste komt bij de Aldabra archipel en zou 74.000 km² groot worden, de oppervlakte van België, Nederland en Luxemburg samen.     

De Aldabra archipel is het kroonjuwel van de Seychellen. De eilandengroep heeft dezelfde ecologische waarde als de Galapagoseilanden waar de Britse natuurkundige Charles Darwin de basis legde voor zijn evolutietheorie. In de zee rond de eilanden leven langsnuitdolfijnen, reuzenroggen, bultrugwalvissen en verschillende soorten haaien en schildpadden. De eilanden zijn ook een schuilplaats voor zeekoeien en reuzenschildpadden, en krijgen de grootste vogelkolonies ter wereld op bezoek.  

Boze vissers

Al deze dieren zouden in de toekomst beter beschermd zijn. En dat is nodig, want de wateren rond de Seychellen worden overbevist en haaien, dolfijnen en schildpadden raken er verstrikt in netten. De grootste tegenstanders van de zeereservaten zijn dan ook plaatselijke vissers, die door het nakende visverbod hun broodwinning dreigen te verliezen.

Vissers op de Seychellen halen hun buit binnen

Toch is de regering niet van plan te zwichten. Integendeel, ze is net van plan om de oppervlakte van de nieuwe zeereservaten tegen 2021 te verdubbelen. Daarmee zou maar liefst 30 procent van de territoriale wateren beschermd gebied zijn. En zouden de Seychellen 3 keer beter doen dan het internationale streefdoel, dat zegt dat 10 procent van de wereldzeeën tegen 2020 beschermd moeten zijn. 

Meest gelezen