Video player inladen...

Zware kritiek op politieonderzoek in de zaak Renaud Hardy: "Dit is hallucinant en volstrekt onaanvaardbaar"  

Op de vierde procesdag van het assisenproces tegen Hardy is er zware kritiek gekomen op het politieonderzoek dat is gevoerd. Na zijn laatste moord werd Hardy na verhoor weer vrijgelaten. Pas drie dagen later, na een weekend, werd hij opnieuw opgepakt. Nochtans had de politie toen al belangrijke aanwijzingen.

Zowel de voorzitter van het hof, de procureur als de advocaten van de burgerlijke partijen stellen zich ernstige vragen bij de verloop van het politieonderzoek, in de dagen na de moord op Berlinda Doms.

Hardy werd na de moord opgepakt en verhoord, maar daarna weer vrijgelaten. Op dat moment was het een vrijdag. Pas de daaropvolgende maandag, na het weekend, werd hij opnieuw opgepakt. Nochtans had de politie toen al belangrijke aanwijzingen in handen. 

Dit is hallucinant en volstrekt onaanvaardbaar

Alexandra Van Kelst, substituut-procureur-generaal

Op vrijdag werd bijvoorbeeld de geheugenkaart gevonden in de wasmachine, waarop de beelden staan van de moord. Toch werden die beelden pas op maandag bekeken. "Na het weekend stond de wasmachine  een meter verder", zo zegt de procureur. "Mogelijk waren er ook beelden van de moord op Maria Walschaerts, maar hij was dat weekend gewoon vrij, in zijn huis", zegt de procureur boos. "U krijgt zelfs telefoon dat Hardy de moord bekend zou hebben aan een vriendin, en toch doet u pas maandag iets met die informatie", zo klinkt het. Dat weekend heeft Hardy geen nieuwe feiten gepleegd. "Maar wat hád er zo kunnen gebeuren...", suggereert de procureur. "Dit is hallucinant en volstrekt onaanvaardbaar."


Daarnaast had een vriendin op vrijdagavond ook al aan de politie verteld dat Hardy de moord aan haar had bekend. Volgens een politieagente is er dat weekend wel degelijk gewerkt, maar waren er ook andere sporen die onderzocht werden.

Gruwelvideo wordt niet verder getoond, wel beschreven

Gisteren werd op het proces de video getoond die Hardy zélf maakte van de moord op Berlinda Doms, zijn laatste slachtoffer. Die beelden duren zo'n 40 minuten. Maar na enkele fragmenten werd de video stopgezet, omdat het te gruwelijk was. Ook Renaud Hardy zelf keek niet naar de beelden, zo blijkt vandaag op het proces. Hardy legde zich met de armen gekruist neer op tafel en sloot zijn oren. Hij bleef zo zitten tot het voorbij was.

De overige drie fragmenten zijn nu vanmorgen beschreven door een agent van de federale gerechtelijke politie in Antwerpen, afdeling Mechelen. Dat moet het voor de jury mogelijk maken om toch enigszins te weten te komen wat er op de beelden te zien is, zonder zelf naar de beelden te moeten kijken en het daarbij horende geluid te horen. Na de beschrijving konden de advocaten en de voorzitter ook vragen stellen.

Het blijft wel mogelijk voor de juryleden om de beelden alleen te bekijken. Dat kan eventueel ook nog als de jury in beraad gaat.

Het proces tegen Renaud Hardy zal nog zo'n twee weken duren. Deze namiddag zullen de slachtoffers getuigen die hun moordpoging overleefd hebben. Het gaat onder meer om actrice Veerle Eyckermans.

Video player inladen...

Meest gelezen