Jambon werkt aan richtlijn over tatoeages bij politieagenten

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) werkt aan een richtlijn over tatoeages bij politieagenten. Dat schrijft Het Nieuwsblad en werd aan onze redactie bevestigd. De vraag kwam van de politie zelf, die graag duidelijkheid wil. "Politieagenten hebben neutraliteit als plicht en tattoos kunnen neutraliteit schaden", vertelt Jambon. 

De politie heeft de minister om duidelijkheid gevraagd over zichtbare tatoeages - bijvoorbeeld tatoeages op handen, onderarmen of in de hals. "Tot nu was er een dubbele visie: sommige korpscheffen nemen er absoluut geen aanstoot aan, sommige korpscheffen wel. Wij hebben gevraagd om een richtlijn uit te schrijven." 

En dat is minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in onderhandeling met de vakbonden nu aan het doen. De deontologische commissie buigt zich over het vraagstuk en de minister zal een omzendbrief sturen. "Politiemensen hebben neutraliteit als plicht en zichtbare tattoos kunnen die neutraliteit schenden", laat de minister weten. Een voorbeeld? "Een tattoo van één of andere politieke partij op de arm. Je kan dat ook doortrekken naar voetbal: een agent met een tattoo van Anderlecht die de ordehandhaving van een match van Brugge moet doen. Dat kan problematisch zijn."

Hoe de richtlijn er concreet zal uitzien, is nog niet duidelijk. Evenmin hoe hij zal toegepast worden op agenten die al in dienst zijn én tattoos hebben. 

De vakbonden staan open voor de onderhandelingen, maar vragen zich tegelijk af hoe ver men hierin wil gaan. 

Meest gelezen