Matt 'Joey' LeBlanc is kritiek op "Friends" beu

Seksistisch, homofoob, gedateerd, racistisch, uitlach­televisie. De afgelopen maanden, nadat Netflix alle afleveringen van de populaire tv-serie "Friends" aan zijn catalogus had toegevoegd, bleek duidelijk dat de jongere generatie, die de serie soms nog maar ontdekt, er een heel andere humor op nahield dan de vorige generaties, die wel moeiteloos konden lachen met de fratsen van de zes vrienden. Vooral de zogenaamde 'Netflix-millennials' lieten op sociale media overvloedig hun ongenoegen blijken. Maar ook zij die de serie herontdekten, bleken plots minder enthousiast. Matt LeBlanc, die Joey speelde, reageerde zopas op BBC News op de kritiek.

Intussen werden er lange lijstjes aangelegd van wat er allemaal zoal misliep in de serie, waarvan de eerste aflevering in 1994 op het scherm verscheen en de laatste in 2004. Enkele voorbeelden:

- Ross heeft het moeilijk als hij merkt dat zijn zoontje Ben met een Barbie speelt.

- Rachel geeft Tag een job enkel en alleen omdat hij er zo goed uitziet.

- Omdat Joey een 'man bag' meedraagt, wordt hij plots als verwijfd beschouwd.

- Chandler heeft het niet makkelijk wanneer men denkt dat hij homo is.

- Monica wordt regelmatig, vooral in flashbacks, op de korrel genomen over haar corpulentie.

- Ross begint op een gegeven moment Rachel te stalken.

- Een mannelijke nanny was een stap te ver voor Ross.

- Er waren nauwelijks zwarten te zien in de serie.

- De vader van Chandler, die zich als vrouw optut, is een ideale boksbal voor grappen, zeker van zijn sexy echtgenote, de moeder dus van Chandler.

- Ross heeft een affaire met een van zijn studentes.

Het leidde op sociale media tot reacties als:

Op BBC News reageerde Matt LeBlanc, die de rol van Joey speelde, op de kritische noten: "Ik heb die geruchten ook gehoord, dat er mensen zijn die blindelings kritiek leveren op "Friends". Ik wil daar niet dieper op ingaan. Ik ga er in ieder geval helemaal niet mee akkoord."

"Bij "Top gear" doen we ons uiterste best om geen politieke statements te maken, om niet in te gaan op actuele feiten. Dat hebben we bij "Friends" ook gedaan. Die serie handelde over algemene thema’s, die de tand des tijds wel doorstaan hebben. Zoals vertrouwen, liefde, relaties, verraad, familie en soortgelijke dingen."

Meest gelezen