Onderzoek naar de veiligheid van goedkope USB-laders

De FOD Economie start een onderzoek naar de veiligheid van goedkope USB-laders. Uit een onderzoek van Test-Aankoop blijkt dat de helft van die laders niet aan de veiligheidsnormen voldoet, wat tot brand of elektrocutie kan leiden.

Test-Aankoop onderzocht 51 USB-laders, zowel originele exemplaren als goedkope imitaties, op hun elektrische veiligheid. De consumenten­organisatie stelde veiligheidsproblemen vast in 1 op de 2 gevallen.

Vooral onder de laders bestemd voor Apple-producten zijn er veel gevaarlijke exemplaren op de markt: daar voldoen 4 op de 5 goedkope laders niet aan de vereisten. Daarnaast komt 1 op de 4 laders voor Samsung-producten niet tegemoet aan de veiligheidsnormen, net zoals 40 procent van de universele laders.

De problemen met de USB-laders kunnen volgens Test-Aankoop leiden tot oververhitting, het smelten van onderdelen, brand en elektrocutie.

Opmerkelijk genoeg beschikken bijna alle onveilige USB-laders over een CE-logo (Conformité européenne), wat betekent dat ze in overeenstemming zijn met de Europese regelgeving.

Test-Aankoop roept de autoriteiten daarom op om maatregelen te nemen om de consument beter te beschermen. Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) heeft daar al positief op gereageerd.  

Meest gelezen