Plan International meldt kindermisbruik en ontslaat medewerkers

Medewerkers van hulporganisatie Plan International hebben kinderen misbruikt. Dat meldt Plan België, de Belgische tak van de organisatie. Het gaat om zes gevallen van seksueel misbruik en uitbuiting van kinderen. De betrokken medewerkers zijn ontslagen. Nog negen medewerkers maakten zich schuldig aan seksuele intimidatie of wangedrag tegenover volwassenen. Daarvoor moesten zeven mensen opstappen. Er zijn geen Belgen betrokken bij de feiten.

Bij Plan International kwamen wereldwijd zes gevallen van seksueel misbruik en uitbuiting van kinderen aan het licht. De feiten dateren van vorig jaar, tussen 1 juli 2016 en 30 juni 2017.  In één geval ging het om een directe medewerker van Plan International, in de vijf andere gevallen waren de betrokkenen externe medewerkers. Alle zes zijn ze onmiddellijk ontslagen.

Plan België heeft helemaal niets met de feiten te maken, maar publiceerde informatie over het kindermisbruik op zijn website. Nationaal directeur Régine Debrabandere kent de details van de zes "cases" niet: "Het gaat om zes medewerkers op een totaal van tienduizend medewerkers in de hele wereld. Onze lokale vrijwilligers zijn nog eens een veelvoud daarvan. Plan International diende meteen een klacht in bij de bevoegde lokale autoriteiten en de medewerkers werden ontslagen. In vijf van de zes gevallen ging het om strafbare feiten."

Het nieuws is wel heel wrang, want opkomen voor kinderen is de bestaansreden van deze organisatie. Dat de kwestie dan ook erg gevoelig ligt, dat beseft Régine Debrabandere maar al te goed: "Ik vind het verschrikkelijk dat zoiets gebeurt. Kinderen zijn onze belangrijkste doelgroep, Plan International werkt met miljoenen kinderen overal in de wereld."

Ons beleid op het vlak van kinderbescherming is één van de strengste ter wereld

Precies daarom is het beleid op het vlak van kinderbescherming heel streng binnen Plan International, voegt Debrabandere toe. "Ons beleid is een van de strengste ter wereld. We nemen veel preventieve maatregelen die we voortdurend evalueren en verbeteren, ook een heel strikt rapporteringsmechanisme in geval van wangedrag met kinderen en die resultaten hebben we dus gisteren gepubliceerd."

De hulporganisatie wil transparant communiceren, nadat eerder ook al schandalen rond misbruik ontdekt werden bij de hulporganisatie Oxfam.

Meest gelezen