Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

VN-Veiligheidsraad bereikt geen akkoord over staakt-het-vuren in Syrië

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is er niet in geslaagd om eensgezindheid te vinden tussen de 15 leden om Syrië een staakt-het vuren van 30 dagen op te leggen. Dat heeft de Russische ambassadeur bij de VN, Vassily Nebenzia, gezegd tijdens een door Rusland samengeroepen zitting. 

Binnen de VN-Veiligheidsraad is geen eensgezindheid tussen de 15 leden om in Syrië een staakt-het-vuren van dertig dagen op te leggen. Tijdens de raad hekelde de Russische VN-diplomaat, Vassily Nebenzia,  "de catastrofale uitspaken" die sinds de crisis om Oost-Aleppo eind 2016 gebruikt worden. “Die apocalyptische taal weerspiegelt de toestand op het terrein niet”, stelde Nebenzia. Frankrijk en de VS spraken Rusland tegen en bekritiseerden de "aanvallen tegen ziekenhuizen" en de "onhoudbare toestand". 

Koeweit riep de veertien anderen op, "hun politieke meningsverschillen te overstijgen". Volgens de Koeweitse ambassadeur is het resolutieontwerp  dat door zijn land en Zweden werd  ingebracht "eenvoudig, klaar en duidelijk". Beide landen hadden gehoopt vanavond over de tekst gestemd werd, die behalve een staakt-het-vuren ook toegang voor humanitaire werkers voorziet. 

VN-organisaties vragen wapenstilstand

VN-organisaties in Syrië vragen al sinds 6 februari dat een wapenstilstand wordt ingesteld. 

Eerder vandaag had de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, gezegd dat het Westen nog steeds niet bereid is om in een heldere formulering te aanvaarden wie tot de jihadisten behoort. Lavrov heeft ook kritiek op de scherpere toon van het Westen tegenover de Syrische regering wegens de situatie in Oost-Ghouta, die vergelijkbaar is met de verbolgenheid tijdens de bevrijding van Oost-Aleppo. Tegelijkertijd waarschuwde hij ervoor de VN-resolutie niet als drukkingsmiddel tegen de regering in te zetten.

Nieuwe voorstellen

De Russische delegatie diende enkele voorstellen in tot wijziging van de tekst. Wat die voorstellen inhouden, is niet bekend. Dat vandaag alsnog over de teksten gestemd wordt, geldt als heel onwaarschijnlijk. Diplomaten gaan ervan uit, dat na verder beraad waarschijnlijk morgen/vrijdag gestemd zal worden.

Meest gelezen