Videospeler inladen...

Wapenlobby verwerpt "schaamteloze politisering" van de moordpartij in school in Florida

In een toespraak heeft Wayne LaPierre, de voorzitter van de invloedrijke National Rifle Association (NRA) in de Verenigde Staten, uitgehaald naar het misbruik dat van schietpartijen gemaakt zou worden om burgers het recht op wapenbezit te ontzeggen.

De moordpartij waarbij een ex-leerling eerder in een school in de staat Florida 17 scholieren en leerkrachten doodschoot, blijft de Verenigde Staten beroeren. De emotionele campagne die leerlingen, leerkrachten en ouders nu voeren om het wapenbezit in de VS aan banden te leggen, lijkt -anders dan bij eerdere schietpartijen in scholen- nu wel veel weerklacht te krijgen.

Vandaag bood Wayne LaPierre, de topman van de machtige wapenlobby National Rifle Association (NRA), weerwerk in een toespraak voor de Conservative Political Action Conference (CPAC), die werd uitgezonden door CNN en andere zenders.

LaPierre sloeg hard terug naar "de schaamteloze politisering" van het bloedbad in Florida. "Het doel daarvan is het tweede amendement en onze vrijheid om wapens te dragen en zelfs onze individuele vrijheden weg te vagen", waarschuwde hij.

A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed.

2e amemdement van de Bill of Rights op de grondwet van de VS, 1789

Sneer naar "socialistische" Democraten

LaPierre ging dan zelf de politieke toer op en haalde uit naar Democratische politici en mogelijke presidentskandidaten in 2020 zoals Bernie Sanders, Kamala Harris en Elizabeth Warren. Hij beschuldigde hen van "socialisme en opportunisme" en "socialisme leeft van het manipuleren van slachtoffers".

"Jullie moeten bang zijn, want als zij de macht krijgen, worden onze Amerikaanse vrijheden bedreigd en zal ons land voor altijd veranderd zijn. Het eerste wat ze gaan afschaffen, is het 2de amendement", waarschuwde LaPierre zijn conservatieve toehoorders die hij het doembeeld voorschotelde van de Democraten die het Witte Huis en het Congres zouden heroveren bij de volgende verkiezingen.

De NRA-topman kreeg nog voor zijn toespraak steun van president Donald Trump. In een tweet schreef Trump "Veel mensen begrijpen niet of willen niet begrijpen dat Wayne (LaPierre) en andere mensen die hard werken bij de NRA geweldige mensen en Amerikaanse patriotten zijn. Zij houden van ons land en zullen het goede doen. Make America Great Again!".

Videospeler inladen...

Meest gelezen