Videospeler inladen...

Zwarte punten in het verkeer: moet Weyts een tandje bijsteken of wordt hij gehinderd door allerlei procedures ?

Zet Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) genoeg in op verkeersveiligheid, meer bepaald op het wegwerken van de beruchte zwarte punten op Vlaamse wegen? Zelf vindt hij van wel, maar hij geeft toe dat zijn administratie doortastender moet zijn. Vlaams fractieleider Björn Rzoska (Groen) pleit in afwachting daarvan voor tijdelijke maatregelen om gevaarlijke kruispunten veiliger te maken.  

De politieke discussie over de zwarte punten is in alle hevigheid opgelaaid na het dodelijke ongeval van maandag in de Gentse deelgemeente Oostakker. Maar niemand lijkt nog exact te kunnen zeggen hoeveel zwarte punten er nu juist zijn en waarom sommige zwarte punten van lijsten verdwijnen. 

Als we nog eens moeten wachten tot u al die zwarte punten structureel hebt aangepakt, zitten we hier binnen zes maanden opnieuw

Vlaams fractieleider Björn Rzoska (Groen)

Allemaal bijzonder verwarrend. Volgens Ben Weyts is het de oppositie die doelbewust verwarring creëert, maar Björn Rzoska zegt dat Weyts zelf ook niet uitblinkt in duidelijke communicatie. Beide heren kruisten de degens in "Terzake", maar het werd vooral een dovemansdiscussie.

"We moeten nu een tandje bijsteken", zegt Rzoska. "Overleg plegen met lokale bestuurders en tijdelijke maatregelen nemen. Want als we nog eens moeten wachten tot u al die zwarte punten structureel hebt aangepakt, zitten we hier binnen zes maanden opnieuw voor hetzelfde debat."

We hebben zoveel binnengehaald met de begroting dat we soms moeilijkheden hebben om het geld te investeren

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA)

"Ik zou veel sneller willen gaan", zegt Ben Weyts. "Maar ik krijg het geld soms niet buiten. We hebben zoveel binnengehaald met de begroting dat we soms moeilijkheden hebben om het geld te investeren." De minister verwijst naar allerlei factoren die vertragend werken: procedures, onteigeningen, juridische procedures.

Rzoska zegt dat ook het Agentschap Wegen en Verkeer boter op het hoofd heeft wegens te stroef. "Gisteren zei u zelf dat ze doortastender moeten zijn", zegt hij. "Ik denk dat we nog resoluter vooruit kunnen gaan en vraag dat mijn administratie iets doortastender te zijn", lijkt Weyts toe te geven. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen