Videospeler inladen...

"Zwarte punten van de lijst geschrapt omdat heraanleg te duur is"

De lijst met zwarte punten op de Vlaamse wegen is helemaal niet accuraat. Dat zeggen de Vlaamse Parlementsleden Björn Rzoska (Groen) en Rob Beenders (SP.A) in De Morgen en Het Belang van Limburg. Volgens Beenders zijn op de lijst met zwarte punten bepaalde plaatsen gewoon geschrapt omdat de heraanleg te duur zou uitvallen. Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zegt dat in 2016 begonnen is met een geactualiseerde lijst van zwarte punten, op basis van de recentste ongevallenstatistieken.  

Maandag stierf een meisje van 16 op een kruispunt in Oostakker dat al sinds 2002 op de lijst met zwarte punten staat. Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) beloofde daarop om ze versneld aan te pakken en er extra geld voor vrij te maken. Maar volgens oppositieleden Björn Rzoska en Rob Beenders is de lijst met 22 zwarte punten waar de minister nu naar verwijst helemaal niet accuraat.

Zo zijn sommige punten van de lijst verdwenen zonder dat er structurele werken zijn gebeurd. Rob Beenders: "Puur omdat er te weinig geld is of omdat er problemen zijn met de onteigeningen. Dat zijn net de twee argumenten waarvan de minister deze week zei dat hij er geen rekening meer mee zou houden. Hij zou onteigeningen versnellen en extra geld voorzien." Het gaat volgens Beenders onder meer over een gevaarlijk kruispunt op de Kempische Steenweg in Hasselt. Dat is van de lijst met aan te pakken punten verdwenen, zonder dat eraan gewerkt is.

Het is evident dat sommige plannen van 15 jaar geleden, vandaag geactualiseerd worden.

Ben Weyts (N-VA)

Minister Weyts hanteert een lijst van 809 "historische zwarte punten", die in 2002 is opgesteld. Meer dan 15 jaar later blijven daar nog 22 van over, die nog aangepakt moeten worden. Ben Weyts: "In sommige gevallen van die hele lijst van 809 punten heeft men vastgesteld dat men ze beter op een andere manier kan aanpakken. Het lijkt me evident dat men bekijkt hoe men dat geactualiseerd, snel en efficiënt kan aanpakken."

Weyts wijst er ook nog op dat in 2016 begonnen is met een geactualiseerde lijst van zwarte punten, op basis van de recentste ongevallenstatistieken. Die lijst zal elk jaar aangepast worden.  

Videospeler inladen...

Meest gelezen