Videospeler inladen...

"André Gyselbrecht kan maximaal 20 jaar krijgen, en geen 30"

Op het proces over de kasteelmoord zijn de advocaten van hoofdverdachte André Gyselbrecht aan hun pleidooi begonnen. De rechtzaal zit afgeladen vol, heel wat mensen moeten zelfs rechtstaan. De verdediging van Gyselbrecht ontkent de feiten niet, maar vindt 30 jaar geen correcte straf.

De rechtzaal zat afgeladen vol vanmiddag, voor het eerst deze week. Bij de toehoorders veel inwoners van Ruiselede of patiënten van André Gyselbrecht, die willen horen wat de advocaten vertellen over hun dorpsdokter. Opvallend was ook dat de advocaten vier grote televisieschermen gebruikten om hun pleidooi kracht bij te zetten.

De advocaten van André Gyselbrecht pleiten de hele middag en ook maandag nog voor hun cliënt. Die wordt ervan verdacht dat hij de opdracht gaf voor de moord op zijn schoonzoon, Stijn Saelens. Gyselbrecht heeft daar intussen bekentenissen over afgelegd.

Zijn advocaten gingen de ernst van de feiten niet uit de weg:  "De feiten zijn erg en ze zijn onherroepelijk. We kunnen niet terug. Er zijn veel tranen gevallen en er zijn veel harten gebroken. Stijn Saelens was 34 jaar oud. Stijn Saelens is nu dood. Stijn Saelens had recht op leven. Zijn ouders hadden recht op een zoon. Zijn broer en zussen hadden recht op een broer. Zijn echtgenote had recht op een man. Zijn kinderen hadden recht op een vader. Ik weet dat, wij weten dat. We weten dat allemaal", gaf advocaat Johan Platteau aan in een kort inleidend pleidooi.

Lichtere straf door vernietiging assisenhervorming?

Zijn collega Filip D'Hont pleit nu over de bevoegdheid van de rechtbank en de maximumstraf. De aanklagers hadden vanmorgen gevraagd om Gyselbrecht te veroordelen tot een celstraf van 30 jaar, waarna nog 15 jaar bijkomende maatregelen zouden kunnen worden opgelegd. Maar dat kan niet, volgens de advocaat. En dat heeft volgens hem te maken met het arrest van het Grondwettelijk Hof van eind vorig jaar, waarmee onder meer de assisenhervorming vernietigd werd. Volgens advocaat D'Hont volgt daaruit dat de maximale straf voor een correctionele rechtbank nu 20 jaar is, en niet 30 jaar.

Meer nog, door die beslissing van het Grondwettelijk Hof is de correctionele rechtbank van Brugge eigenlijk niet bevoegd voor een dossier als de kasteelmoord, zegt D'Hont. "Waarom gaat de ene zaak naar assisen en een andere niet? Wij hebben ons over de problematiek gebogen en gekeken of deze correctionele procedure de rechten van onze cliënt heeft geschaad. We hebben ons de vraag gesteld: wat als dit wel een assisenprocedure was geweest? En ja, dan spelen er nu toch wel een aantal zaken in ons nadeel."

De regering heeft een tijd geleden aan het Grondwettelijk Hof gevraagd om na te gaan hoe ze het arrest precies moet interpreteren, en wat dus de correcte maximumstraf is voor een correctioneel proces.

Videospeler inladen...

Meest gelezen