Videospeler inladen...

"Recente satellietbeelden zijn bewijs dat Myanmar Rohingya-dorpen platwalst"

De organisatie Human Rights Watch heeft recente satellietbeelden van Rohingya-dorpen vergeleken met beelden van vorig jaar. Daarop is te zien dat meer dan 50 dorpen volledig zijn weggevaagd met bulldozers "alsof Myanmar elke herinnering aan de Rohingya wil uitvegen".  

Human Rights Watch vergeleek luchtfoto's van november 2017 met beelden van de maand februari.  Daarop is te zien hoe in de afgelopen maanden tientallen Rohingya-dorpen volledig werden weggevaagd. Huizen, bomen en vegetatie werden met zware bulldozers platgewalst. 

De bulldozers dreigen elke herinnering aan de Rohingya weg te vegen.

"In veel van die dorpen hebben zich onbeschrijfelijke wreedheden afgespeeld tegen de Rohingya", zegt Brad Adams van HRW. "VN-experten zouden die mensen­rechten­schendingen moeten kunnen vaststellen om de verantwoordelijken te identificeren. Maar de bulldozers dreigen alle herinneringen en elke wettelijke claim van de vroegere bewoners weg te vegen." 

Nieuwe wegen en huizen

Myanmar houdt vol dat het in het platgewalste gebied nieuwe wegen wil aanleggen en nieuwe huizen wil bouwen voor teruggekeerde Rohingya-vluchtelingen. Maar HRW hecht daar weinig geloof aan. "Minstens twee van de vernielde dorpen waren nog intact en dus perfect bewoonbaar." 

In augustus vorig jaar lanceerde het leger van Myanmar een operatie tegen wat het "moslimrebellen" noemde. Maar volgense de Verenigde Naties ging het om een etnische zuivering. Zo'n 700.000 Rohingya vluchtten weg over de grens met Bangladesh. Een onbekend aantal mensen werd vermoord.  

Meest gelezen