"Hoe goed "We saw your boobs" ook scoorde in de kijkcijfers, het was een fiasco!"

Vijf jaar geleden leek er nog geen vuiltje aan de lucht in de Amerikaanse filmwereld, althans niet in het openbaar. De seksuele uitspattingen van onder meer Harvey Weinstein werden zorgvuldig binnenskamers gehouden. En dus kon er nog ongegeneerd gelachen worden met het feit dat actrices  al dan niet welwillend hun borsten toonden in bioscoopfilms. Althans, dat dacht Seth MacFarlane toen hij tijdens de Oscaruitreiking op 24 februari 2013 in zijn openingsmonoloog "We saw your boobs" aanhief. Maar niet iedereen was daarmee zo gelukkig en ook na de Weinstein-onthullingen bleef dit nummer hem achtervolgen. 

In zijn openingsspeech legde gastheer MacFarlane intergalactisch contact met "Captain Kirk", die vanuit de toekomst kon zien dat MacFarlanes Oscarpresentatie een ramp zou worden. Als voorbeeld dat hij veel kritiek zou krijgen, toonde hij het studentikoze grapliedje "We saw your boobs", waarin actrices als Meryl Streep, Halle Berry, Anne Hathaway, Charlize Theron en Naomi Watts vernoemd werden:

Het filmpje werd na uitzending onmiddellijk een 'trending topic' op sociale media en kreeg lovende reacties, ook van celebrity’s, zoals Jennifer Lawrence en Ariana Grande. Het viel nieuwsmedia zelfs op dat, "hoewel de Academy die de Oscars uitreikt heel streng is in het verwijderen van clips uit de uitzending,  er toch doorlopend nieuwe kopieën van het lied op het internet verschijnen." De Academy was dan ook vol lof over MacFarlanes presentatie, als bewijs van het feit dat "als de Oscars voor één ding staan, het ongetwijfeld creatieve vrijheid is."

Maar MacFarlane kreeg tegelijkertijd ook bakken kritiek over zich heen, niet in het minst omdat hij ook Jodie Foster vernoemd had. Haar borsten waren te zien in "The accused", een film over een verkrachtingszaak. Twee Amerikaanse politica’s, Bonnie Lowental en Hannah-Beth Jackson verwoordden het in een persmededeling als volgt: "Het is verontrustend te moeten vaststellen dat een onderwerp zoals geweld tegen vrouwen wordt voorgesteld als aanvaardbaar en grappig. Met onder meer zingen over 'tieten' in een film die over een verkrachtingszaak handelt, heeft Seth MacFarlane de lijn overschreden die leidt tot vrouwenhaat."

Ook verschillende populaire actrices, zoals Jamie Lee Curtis, Geena Davis en Jane Fonda, verklaarden nadien het nummer van MacFarlane weinig te kunnen waarderen. Het lied werd als "een vernedering beschouwd voor serieuze actrices die serieuze rollen speelden in serieuze films". Of zoals theaterrecensente Nancy Durrant van The Times het in haar reactie omschreef:

Het filmpje bleef alvast MacFarlane achtervolgen, ook na de Harvey Weinstein-onthullingen. Die eigenlijk voor de regisseur van onder meer "Ted" geen echte onthullingen bleken te zijn, want tijdens de bekendmaking van de Oscarnominaties van 2013 voegde hij na het overlopen van de 5 genomineerden in de categorie "Beste vrouwelijke bijrol" nog toe: "Proficiat, jullie 5 vrouwen moeten alvast niet langer doen alsof jullie je aangetrokken voelen tot Weinstein."

Voor onder meer Lena Dunham en Jessica Chastain was dit reden genoeg om nogmaals MacFarlanes "We saw your boobs" te bekritiseren als zijnde vrouwonvriendelijk:

Grappig of niet, de voorzitster van het "Women’s Media Center", Julie Burton, zag in de controverse alvast volgende conclusie op nieuwswebsite New York Times: "De seksistische ondertoon is duidelijk een indicatie dat de Academy er werk van moet maken om de getalenteerde groep van vrouwelijke schrijvers, producers en regisseurs uit te breiden. Terwijl nu vooral de mannen nog gelauwerd worden en de vrouwen bespot."

En dus kon nieuws- en lifestylewebsite Refinery 29 onlangs zonder schroom concluderen: "Hoe goed "We saw your boobs" ook scoorde in de kijkcijfers, het is ronduit als een fiasco te omschrijven."

Meest gelezen