Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met Willie Barber

Elke zaterdag laat onze Amerikacorrespondent Björn Soenens een gewone Amerikaan aan het woord. Dit is het verhaal van Willie Barber, 55 jaar, uit Miami, Florida.

Willie Barber is één van de tienduizenden daklozen in de VS. Willie ontmoetten we in de binnenstad van Miami, Florida. Hij bedelt, hij schraapt geld waar hij kan. Soms werkt hij even als afwasser, om daarna weer de straat op te zoeken. 

Willie is 55 jaar en brengt nu en dan ook een nachtje in de cel door. Hij komt uit Alabama en is oorlogsveteraan. Hij vindt dat Amerika niet goed genoeg voor hem zorgt. Hij droomt van een beter leven, een leven weg van de straat. 

Willie lost niet veel over zijn verleden. Lang praten kan je met Willie niet doen. Hij vindt Miami het paradijs, behalve voor mensen zoals hij, die altijd blut zijn. Mensen zoals Willie kom je overal in Amerika tegen: landlopers, verschoppelingen, uitgerangeerde sukkelaars. De meeste Amerikanen lopen met een wijde boog om ze heen. Ze worden beschouwd als vuil op straat. Al zie je ook veel liefdadigheid: mensen die een dollar bovenhalen, koffiezaakjes of restaurants die hen een gratis kop warme koffie of soep aanbieden. Het sociale vangnet is in Amerika lang niet zo sterk als bij ons in België. In America, you are on your own...

Allemaal Amerikaan

VS-correspondent Björn Soenens reist op zijn reportagereizen kriskras door Amerika en komt veel gewone Amerikanen tegen. Ieder heeft zijn verhaal en onze man tekent die graag op.  In de loop der weken en maanden zullen de korte videoverhalen van al die Amerikanen een soort staalkaart vormen van de Verenigde Staten, een doorsnee van de diversiteit. Een soort State of the Union.

Hoe staat het land ervoor? Wat denken de gewone Amerikanen zelf? Waar dromen Amerikanen van? Wat hopen ze? Waar zijn ze bang voor? Hoe kijken ze naar hun eigen leven? In korte videogetuigenissen vertellen ordinary Americans – terwijl ze recht in de camera kijken - wie ze zijn, waar ze vandaan komen, en wat ze verwachten van hun leven. 

Meest gelezen