AFP or licensors

Twee grote Amerikaanse bedrijven verbreken banden met wapenlobby NRA

Twee Amerikaanse bedrijven verbreken hun banden met de National Rifle Association (NRA). Het gaat om een belangrijke bank en een groot autoverhuurbedrijf uit het Middenwesten van de Verenigde Staten. Aanleiding is de aanhoudende kritiek op de wapenlobby na de schietpartij op een middelbare school in Florida vorige week.

De First National Bank of Omaha, de grootste private bank van de Verenigde Staten, maakt niet langer creditcards voor de NRA. Dat heeft het bedrijf uit Nebraska gisteren bekendgemaakt. "Feedback van de klanten heeft ons ertoe gebracht om onze relatie met de NRA te herzien", zo luidt het op Twitter.

Ook Enterprise Rent-A-Car sleutelt aan zijn partnerschap met de invloedrijke belangenorganisatie. Het autoverhuurbedrijf dat gevestigd is in Missouri laat weten dat het niet langer korting geeft aan leden van de NRA.

De beslissing van de ondernemingen komt er na het aanhoudende protest tegen de NRA in nasleep van de dodelijke schietpartij in Florida. Door hun banden met de wapenlobby kwamen de bedrijven zelf onder vuur te liggen. Dat was voor hen het signaal om in actie te komen.

De bedrijven willen zich niet langer associëren met de NRA, die er conservatieve standpunten op nahoudt inzake de wapenwet. De wapenlobby houdt namelijk hardnekkig vast aan het tweede amendement van de Grondwet, dat het recht op wapenbezit en wapendracht garandeert.

Meest gelezen