Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Auteur van ophefmakend Trump-boek is boos en annuleert alle interviews met Nederlandse en Belgische media

De Amerikaanse journalist Michael Wolff heeft al zijn interviews voor de Nederlandse en Belgische media afgeblazen. Wolff is boos omdat hij bij de opname van een Nederlands televisieprogramma naar zijn aanvoelen te hard op de rooster werd gelegd. Normaal gezien zou Wolff twee dagen lang interviews geven om de Nederlandse vertaling van zijn succesboek "Fire and fury" te promoten. In dat boek hangt hij een onthutsend beeld op van de gang van zaken in het Witte Huis gedurende de eerste zes maanden van Trumps presidentschap.

Ook VRT NWS zou vandaag uitgebreid kunnen spreken met de auteur. Maar in extremis besliste Wolff om alle voor vrijdag geplande interviews af te blazen. Hij is boos omdat hij bij de opname van het Nederlandse televisieprogramma "College tour" op donderdagavond, naar zijn aanvoelen te hard op de rooster werd gelegd. 

Met name de vragen over de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley zouden Wolff geërgerd hebben. In zijn boek schrijft hij dat Haley en Trump een erg goede werkrelatie hebben. Maar de voorbije weken leek hij in interviews zelf te suggereren dat die relatie niet louter professioneel zou zijn. 

Dat verhaal over een zogenaamde liefdesrelatie tussen Trump en Haley kreeg kortstondig heel wat aandacht in de Amerikaanse pers, waarna Wolff van de weeromstuit begon te ontkennen dat hij ooit zoiets gesuggereerd had. Ook Nikki Haley zelf ontkende met klem, en had het over "walgelijke" beweringen.

De manier waarop Michael Wolff eerst geruchten leek te voeden, om er daarna weer afstand van te nemen, deed zijn reputatie geen goed. In de Amerikaanse pers was het een reden om Wolff, die niet tot de traditionele politieke of Witte Huis-pers behoort, nog verder op de korrel te nemen. 
De controverse lijkt dus ook voor ergernis te hebben gezorgd in Amsterdam, waarna Wolff zijn tweede dag aan interviews annuleerde. Uitgeverij Prometheus (uitgever van "Vuur en woede") betreurt dat, maar zag geen mogelijkheid meer om de auteur op andere gedachten te brengen. 

Meest gelezen