Derde wolf in Nederland: hoe zit het ondertussen met Naya?

In de Nederlandse provincie Gelderland is woensdag op verschillende plaatsen een wolf gezien. Het is al de derde keer dit jaar. Hoe zit het ondertussen met Naya, laatst gespot in Leopoldsburg?

Nederland zit dit jaar al aan zijn derde bezoek van een wolf. Eerder was er de jonge wolvin Naya in Noord-Brabant, die dan is afgezakt naar ons land. Later dook een andere wolf op in Twente. Wolf nummer drie  verraste woensdag een automobilist in de Betuwe, een landstreek in Gelderland tussen de rivieren de Waal, de Nederrijn en de Lek. Daarna werd het dier nog eens gezien aan de zuidelijke rand van het Nationaal Park de Veluwe, enkele tientallen kilometers verder. De wolf is door het dorpje Bennekom getrokken en is er meermaals gefilmd.  

Volgens de organisatie Nature Today zijn de wolven afkomstig uit Duitsland. Vanaf 2000 heeft zich daar een eerste roedel gevestigd. Sindsdien zijn er 60 bij gekomen. De jonge wolven die de groep elk jaar verlaten zoeken een nieuw leefgebied. En zo schuift de populatie traag maar zeker naar het westen op.

En Naya?

En hoe is het ondertussen met Naya, de wolf in ons land? Geen nieuws, goed nieuws. Volgens het Instituut voor Natuur-en Bosonderzoek ziet het ernaar uit dat het dier zich aan het settelen is in de wijde omgeving van het militair domein van Leopoldsburg. “Het is zelfs niet denkbeeldig dat deze wolf ook afzakt naar ons land", zegt woordvoerder Koen Van Muylem, "een wolf heeft een actieradius van 200 kilometer". Bennekom ligt in vogelvlucht zo'n 120 kilometer van Leopoldsburg. Dus wie weet is wolf nummer drie de voorbode van een eerste roedel in ons land.

Meest gelezen