Eerste project op oude Ford-site moet 420 banen opleveren

Op de terreinen van de vroegere Ford-fabriek in Genk is logistiek bedrijf Essers gestart met de bouw van grote magazijnen voor chemische producten. Op termijn moet het project werk bieden aan 420 mensen. Vanmiddag is de eerste spade voor de nieuwe gebouwen in de grond gestoken.

Halverwege vorig jaar is gestart met de sloop van de vroegere Ford-fabriek in Genk. Ruim 40 hectare aan gebouwen en installaties gaan er tegen de vlakte. Want de Ford-terreinen krijgen een nieuwe bestemming. Er komen onder meer een bedrijvenpark voor hoogtechnologische industrie en e-commerce, een overslagcentrum voor goederen, en magazijnen voor chemische producten.

Weg, water en spoor

De magazijnen die Essers gaat bouwen, zijn het eerste nieuwe project op de oude Ford-site. Ze zijn bestemd voor de opslag en verwerking van een ruime waaier aan chemische producten. Nu wordt begonnen met de bouw van de eerste twee magazijnen, die tegen eind dit jaar in gebruik zullen zijn.  Maar op termijn zal 160.000 vierkante meter hoogwaardige opslagruimte beschikbaar zijn.

Het terrein langs het Albertkanaal maakt het mogelijk om chemische goederen aan en af te voeren, niet alleen via de weg, maar ook via het water en het spoor. Alles samen is met het nieuwe project een investering van 80 miljoen euro gemoeid. Dat moet uiteindelijk voor 420 nieuwe jobs zorgen.

"Ondanks onze sterke, internationale groei blijven we investeren in Limburg", zegt Gert Bervoets, CEO van Essers. "Met dit project zetten we een nieuwe stap in de uitbouw van Genk tot logistieke draaischijf, en scheppen we extra banen in onze provincie."

Eerste spadesteek

Vanmiddag is de bouw van de eerste magazijnen gestart met een feestelijke eerste spadesteek.  Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) hoopt dat alle nieuwe activiteiten op de oude Ford-site op termijn tot 3.000 nieuwe jobs scheppen.

"In een paar jaar zijn we erin geslaagd de oude fabriek plaats te laten maken voor een nieuwe toekomst op de terreinen van Ford Genk", zegt Muyters. "De bouw van de nieuwe magazijnen van Essers geeft ook een extra economische impuls aan Genk en Limburg."

Uit het archief: Tijdens de Open Bedrijven Dag vorig jaar openden ook de oude Ford-terreinen de deuren voor het grote publiek. De bezoekers konden er zien hoe afbraakbedrijven aan het werk waren.

Videospeler inladen...

Meest gelezen