Frankrijk bereidt zich voor op koudegolf: gevoelstemperatuur tot -20 graden rond Parijs

Wie de komende dagen naar Frankrijk trekt, pakt best extra warme kleding in. Het wordt bar koud als gevolg van een ijzige luchtstroom vanuit Rusland. In de regio rond Parijs kan de gevoelstemperatuur tot -20 graden gaan, in de Alpen tot -25 graden.

Frankrijk is in de greep van een ijzige luchtstroom vanuit Rusland die ze "Moscou-Paris" gedoopt hebben. Het is er sinds gisteren gevoelig kouder en het kwik belooft de komende dagen nog dieper weg te zakken. De ijslucht zal zich eind dit weekend over Frankrijk settelen en er volgens de voorspellingen zeker tot midden volgende week blijven hangen.

Météo France voorspelt voor volgende week temperaturen van -10 tot -5 graden in de ochtend over heel Frankrijk. Op zijn "warmst" zou het kwik overdag niet boven het vriespunt uitkomen. Alleen het uiterste zuiden en het eiland Corsica zouden aan de vrieskoude ontsnappen.

De gevoelstemperatuur zal echter nog veel lager liggen dan dat, zegt Météo France. Door de wind zal die in de regio rond Parijs tussen de -20 en -15 graden liggen, en in de Alpen zelfs tot -25. De koudste dag zou volgens de voorspellingen volgende week dinsdag zijn.

Volgens Météo France zijn het niet zozeer die lage temperaturen die in het oog springen, maar wel het feit dat die koudegolf zich zo laat op het seizoen nog voordoet. De Fransen worden in ieder geval gewaarschuwd om zich zo warm mogelijk te kleden.

De koudegolf beperkt zich overigens niet alleen tot Frankijk, ook de rest van (West-)Europa zal de komende dagen mogen bibberen en beven.

Meest gelezen