Videospeler inladen...

Gewapende bewaker school Florida bleef buiten wachten en greep niet in tijdens schietpartij

Een gewapende bewaker van de school in Florida waar een oud-leerling vorige week zeventien mensen doodschoot, heeft niet ingegrepen tijdens die schietpartij. Dat zegt sheriff Scott Israel. "Ik ben hier ziek van, er zijn geen woorden voor."

Volgens de politie was er een gewapende bewaker aanwezig op het schooldomein op het moment van de schietpartij. Uit videobeelden blijkt dat de man aankwam aan het bewuste gebouw zo'n negentig seconden nadat de 19-jarige Nikolas Cruz zijn eerste schot had gelost. Vier minuten lang bleef hij buiten staan. Ter vergelijking: de schietpartij zelf duurde zo'n zes minuten.

Onbegrijpelijk, vindt sheriff Scott Israel. "De bewaker had naar binnen moeten gaan en had de dader moeten vermoorden", zo zei hij op een persconferentie. "Hier ben ik echt ziek van. Ouders zijn hun kinderen kwijt, ik ben naar hun begrafenissen gegaan. Hier zijn geen woorden voor."

De bewaker zelf heeft nog niet gereageerd op de feiten. Hij heeft wel al zijn ontslag ingediend. Er loopt een onderzoek.

Op verschillende Amerikaanse scholen worden bewapende bewakers ingezet om de veiligheid te garanderen. Volgens de laatste cijfers zijn er momenteel zo'n 14.000 tot 20.000 aan de slag. Deze bewaker was al sinds 2009 verantwoordelijk voor de veiligheid op de school in Florida. 

Meest gelezen