Videospeler inladen...

Gwendolyn Rutten: "Niet verstandig om democratische partij op voorhand uit te sluiten"

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten is het niet eens met haar Brusselse partijgenoot Guy Vanhengel. Die had afgelopen weekend gezegd dat de N-VA niet in staat was om in Brussel te regeren. Rutten vindt die uitspraak niet verstandig.

"Wij besturen met de N-VA in België terwijl hun hoofdpunt de splitsing van België is", zegt Rutten in "De afspraak op vrijdag". "Als ze in Brussel hun communautaire programma ook opzij laten en hun communautaire hardliners opzij laten om een stad te besturen, dan kan je op voorhand niet zeggen dat je hen uitsluit."

Nochtans was dat exact wat Brussels minister Guy Vanhengel afgelopen weekend in de krant had gezegd. Vanhengel is minister in de regering van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). "Guy Vanhengel doet heel goede dingen in Brussel, maar ik vind het niet verstandig  - laat mij dat zo duidelijk zeggen - dat je een democratische partij op voorhand uitsluit.

Brussel haalt dezer dagen het nieuws op weinig positieve wijze. De vele schandalen rond schijnzelfstandigen die riante vergoedingen opstrijken bij vzw's zoals Gial besmeuren het imago van de Brusselse politici. Vaak wordt de PS dan aangewezen als hoofdschuldige. Vanhengel is niet alleen minister in een regering geleid door een PS'er, hij staat ook op één lijst met Rudi Vervoort voor de gemeenteraadsverkiezingen in Evere. "Dat zijn vrienden", zegt Rutten daarover, en ze wijst er meteen op dat Open VLD in de meeste andere Brusselse gemeenten samenwerkt met de MR, de Franstalige liberalen.

"Je kan maar opkuisen als je erin zit"

De kwestie van de vzw's die buiten de Brusselse gemeentebegroting en dus buiten de controle van de gemeenteraad vallen, is een ander paar mouwen. "De stal wordt uitgekuist", zegt Rutten. De kritiek dat haar partijgenote Els Ampe Brussels schepen is, wuift ze weg. "Het is maar als je erin zit dat je het kan opkuisen."

Opvallend: Rutten sluit niet uit dat er nog lijken uit de kast zullen vallen. "Het blijft misschien ook niet beperkt tot Brussel. Er is misschien wel op meer plaatsen met vzw-structuren gewerkt om aan een democratische controle te ontsnappen."

"Dan vind ik dat dit maar gedaan moet zijn en dat we van dit momentum een gelegenheid moeten maken om breed te kijken hoe dat kan worden opgekuist." De schandalen en Brussel noemt Rutten "het failliet van een model dat aan zijn eind komt".

Bekijk hieronder het volledige gesprek over de Brusselse vzw's in "De afspraak op vrijdag".

Videospeler inladen...

Meest gelezen