Kanal laat 10 Brusselse kunstenaars werk maken voor toekomstige collectie

Kanal, het nieuwe museum voor moderne kunst in Brussel, laat 10 kunstenaars uit de hoofdstad een werk maken voor hun toekomstige collectie. Het doel is de kunstcreatie in Brussel te ondersteunen en een aanzet te geven voor de toekomstige collectie van het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst. 

De tien kunstenaars zijn door een jury uitgekozen om elk een origineel kunstwerk te maken voor Kanal. Dit zijn ze:

  • Younes Baba-Ali (Marokko, 1986)
  • Saddie Choua (België/Marokko, 1972)
  • Raffaella Crispino (Italië, 1979)
  • Simona Denicolai (Italië, 1972) en Ivo Provoost (België, 1974)
  • Suchan Kinoshita (Japan, 1960)
  • Gabriel Kuri (Mexico, 1970)
  • Ariane Loze (België, 1988)
  • Vincent Meessen (USA, 1971)
  • Lázara Rosell Albear (Cuba, 1971)
  • Emmanuel Vander Auwera (België, 1982)

In de jury zaten onder anderen Bernard Blistène, directeur van het Musée national d'Art moderne (Centre Pompidou), Philip Van den Bossche, directeur van Mu.ZEE in Oostende, Carine Fol (artistiek directeur van Centrale For Contemporary Art) en Sophie Lauwers, hoofd tentoonstellingen Bozar. 

Het gebouw moet over enkele jaren de deuren openen als de nieuwe cultuurtempel Kanal, maar in afwachting vormt het tussen mei 2018 en juni 2019 het decor voor een zogenoemd aanloopprogramma. Deze werken maken daar deel van uit en zijn vanaf 5 mei te zien, naast kunstwerken uit de verzamelingen van het Centre Pompidou. 

Eens de Citroëngarage verbouwd zal zijn, zal het Centre Pompidou over een periode van 5 jaar 3 parcours uittekenen in een permanent deel van het museum voor moderne en hedendaagse kunst dat 8.000 vierkante meter groot zal zijn. Daarnaast komt er een ruimte van 4.000 vierkante meter waar 2 tijdelijke tentoonstellingen tegelijk kunnen plaatsvinden.

Meest gelezen