Videospeler inladen...

Openbaar Ministerie eist 30 jaar cel tegen André Gyselbrecht op kasteelmoordproces

In het proces over de kasteelmoord heeft het Openbaar Ministerie 30 jaar cel geëist tegen hoofdverdachte André Gyselbrecht. Dat is de maximumstraf. Tegen Pierre Serry eist de aanklager 26 jaar cel, tegen Evert d.C. 28 jaar en tegen Roy L. 24 jaar.

Het Openbaar Ministerie heeft zijn vordering, die over twee dagen verspreid is, afgerond. De aanklager trok stevig van leer tegen hoofdverdachte André Gyselbrecht: "We hadden al veel vroeger een proces kunnen hebben, maar André Gyselbrecht koos ervoor om vijf jaar lang te liegen." De toon voor de verdere vordering was meteen gezet. "Hij liegt, volgt alles op, leidt en manipuleert." Het Openbaar Ministerie eist nu 30 jaar voor André Gyselbrecht. Dat is de maximumstraf. Volgens de procureur zijn er geen verzachtende omstandigheden voor de moord op Stijn Saelens. 

Ook van de drie andere verdachten heeft het Openbaar Ministerie nog eens een beeld geschetst. 

  • Pierre Serry: De procureur beschreef de rol van Pierre Serry als tussenpersoon: "Hij is de overgang tussen de normale wereld en de onderwereld. En meneer Serry heeft die rol met verve gespeeld", klonk het. Jarenlang zweeg Serry, maar in september 2016 ging hij dan toch door de knieën. "Dat is de dag waarop meneer Serry de piste van het pak rammel verlaat en bekent dat Gyselbrecht de opdracht heeft gegeven om zijn schoonzoon te doden. Al die tijd had hij de sleutel in handen. En toch zou je zelfs een beetje sympathie voor hem kunnen krijgen, dat is het straffe", aldus de procureur. Het Openbaar Ministerie eist 26 jaar cel voor Pierre Serry.
  • Evert d.C.: Volgens het Openbaar Ministerie was de rol van Evert d.C. allesbepalend. De procureur noemt hem de "missing link" tussen Serry, L. en de vermoedelijke huurmoordenaar die intussen overleden is. "De rol van d.C.  is dus bepalend voor de moord op Stijn Saelens. Hij kan wel blijven ontkennen, maar veel zal dat niet opleveren." Voor Evert d.C. wordt er 28 jaar cel gevraagd. 
  • Roy L.: Ook de verklaring van L. dat hij de nietsvermoedende chauffeur was, haalt het Openbaar Ministerie helemaal onderuit. "Uit het onderzoek blijkt dat zijn rol bijzonder groot is. Hij zit voor, tijdens en na de feiten mee in het bad van de moord." Het Openbaar Ministerie eist 24 jaar voor Roy L..

Ze moeten volgens het Openbaar Ministerie daarnaast ook alle vier 15 jaar ter beschikking staan van de strafuitvoeringsrechtbank "ter bescherming van de maatschappij". 

Meest gelezen