Nicolas Maeterlinck

M HKA verhuist naar Hof van Beroep in Antwerpen

Het Antwerpse Museum voor Hedendaagse Kunst verkast naar de plek waar nu het Hof van Beroep staat. Daar wordt een gloednieuw gebouw opgetrokken.

Er werd al een poosje gezocht naar een geschikte locatie voor het M HKA, dat wil uitbreiden. Nu hebben het stadsbestuur van Antwerpen en minister van cultuur Sven Gatz de knoop doorgehakt: het museum verhuist naar de plek waar nu het Hof van Beroep staat, ook bekend als de Zuidersluis. Dat is vlak bij de huidige locatie van het M HKA, op het Antwerpse Zuid.

Spiksplinternieuw museumgebouw, kostprijs 65 miljoen

Het Hof van Beroep (een ontwerp uit 1973 van architecten Appel en Welslau) zal worden afgebroken. In de plaats komt een nieuw museum, waarvoor een architectuurwedstrijd wordt uitgeschreven. "In het voorjaar van 2019 hopen we een laureaat te hebben," zegt minister Gatz in "De Wereld Vandaag" op Radio 1. "Een realistische raming is dat het nieuwe  museum in 2024 open gaat." De Vlaamse regering trekt 65 miljoen euro uit voor het nieuwe M HKA.  

Antwerpen had nood aan een versnelling inzake hedendaagse kunst.

Sven Gatz, minister van Cultuur

Dubbel zo groot

Bart De Baere, directeur van het M HKA, is tevreden: “Het nieuwe museum zorgt voor een verdubbeling van de huidige infrastructuur." Daardoor is ook een vaste collectiepresentatie mogelijk, die tot nu toe ontbrak. De Baere wil ook een "maatschappelijke trekpleister" worden, met oog voor "openheid, verandering, diversiteit", verduidelijkt hij aan Radio 2.

Hof van Beroep naar Justitiepaleis

Het Hof van Beroep vertrekt dus uit het gebouw aan de Waalsekaai en zal een onderkomen vinden in het Oud Justitiepaleis op de Britselei, wellicht in 2020. Het is dus een doorschuifoperatie. Het huidige M HKA "straalt uit om niet naar binnen te komen", zegt burgemeester Bart De Wever aan Radio 2. Het Hof van Beroep noemt hij een "vreselijk gebouw". "We maken dus van twee problemen een opportuniteit."

Wat er precies met het huidige M HKA-gebouw moet gebeuren - een voormalige graansilo en discotheek - is nog niet duidelijk. Schepen voor Stadsontwikkeling en Groen Rob Van de Velde heeft het over een toekomstige"residentiële site". De stad trekt om te beginnen 18 miljoen euro uit voor een “nieuwe voortuin voor het museum”.  Onder de gedempte Zuiderdokken komt een parkeergarage.

Het huidige M HKA

Meest gelezen