Reporters

Ook zware metalen in dampen van een e-sigaret

Niet alleen de dampen van een elektronische sigaret, maar ook het toestelletje zelf wordt nu in verband gebracht met gezondheidsproblemen. Wetenschappers in de VS hebben ontdekt dat er bij de verhitting schadelijke gehaltes aan zware metalen zoals lood, chroom en mangaan in de dampen terechtkomen.

Bij e-sigaretten wordt de nicotine ingeademd via waterdamp en niet via rook die vrijkomt bij de verbranding van tabak. Bij die verbranding komen kankerverwekkende stoffen vrij die er niet zijn als je nicotine verdampt in water. Veel mensen grijpen naar e-sigaretten als gezonder alternatief of als hulpmiddel om te stoppen met roken. Toch zijn ze volgens tabakologen minder gezonder dan wat veel mensen denken.

Onderzoek bracht de nicotinedampen van een e-sigaret eerder al in verband met het risico op kanker en hartziekten, ook de additieven (de synthetische maakjes die je eraan kan toevoegen) lijken ontstekingsreacties te veroorzaken in onze cellen, en soms zelfs celdood. Wetenschappers van de John Hopkins Bloomberg School of Public Health in de Verenigde Staten hebben nu ontdekt dat het apparaatje zelf ook schadelijk kan zijn.

Schadelijke gehaltes aan lood, chroom, mangaan en nikkel

De onderzoekers namen de apparaatjes van 56 "vapers" onder de loep. Ze stelden vast dat de dampen bij heel wat apparaatjes schadelijke gehaltes aan zware metalen bevatten, waaronder lood, chroom, mangaan en nikkel. Een chronische blootstelling aan die metalen wordt geassocieerd met onder meer long-, lever- en hersenschade, kanker en immuniteitsproblemen.

"Het is belangrijk dat de voedselautoriteiten, de fabrikanten en de gebruikers zelf weten dat de toestelletjes zoals ze nu gemaakt worden, giftige metalen vrijgeven die dan in de dampen terechtkomen die mensen inhaleren", zegt Ana María Rule, hoofdauteur van de studie.

Een elektronische sigaret bestaat doorgaans uit een batterij, een mondstuk een vloeistoftankje en een verdamper (atomizer). Als je de atomizer verhit, verdampt de vloeistof, het zijn die dampen die je inademt. De exacte manier waarop de zware metalen van de atomizer in de vloeistof geraken, is nog niet duidelijk. De atomizer bestaat meestal uit nikkel, chroom en andere metalen, wat het de meest waarschijnlijke bron van die vervuiling maakt. Waar het lood vandaan komt, is echter nog een mysterie.

De wetenschappers plannen nu verder onderzoek naar e-sigaretten en de blootstelling aan zware metalen, met speciale aandacht naar de impact daarvan op de gezondheid.

Meer lezen?

Meest gelezen