Opnieuw uitgegeven: de Bijbel van Bach mét aantekeningen

Een uitgeverij in Friesland publiceert een exacte kopie van de Bijbel van componist Johann Sebastian Bach, al zijn kanttekeningen  en onderstrepingen inbegrepen.

In het werk van Johann Sebastian Bach (1685-1750) speelt de Bijbel een cruciale rol. Een groot deel van de teksten die Bach op muziek zette, komen rechtstreeks uit de Bijbel. Zijn persoonlijke driedelige exemplaar werd in 1934 ontdekt in Amerika; wellicht hadden emigranten het meegenomen. In het boek heeft Bach volop kanttekeningen gemaakt en passages aangestreept.  In elk van de drie delen staat zijn handtekening.

Uitgever Dingeman van Wijnen uit Friesland heeft nu alle 4600 pagina’s in hoge resolutie gefotografeerd, met “elk vlekje en elk streepje” erbij, schrijft NOS. De bladzijden op speciaal papier worden met de hand genaaid en krijgen een lederen band. Er worden duizend van dergelijke facsimile-exemplaren gemaakt. De Bachbijbel kost dan ook veel geld: 4800 euro bij voorintekening en 5500 euro later.  Maar, zegt de uitgever: “Je moet dit zien als een kunstwerk, niet als een boek.”

Meest gelezen