Video player inladen...

Boeve: "We moeten een einde maken aan de verkramping rond de hoofddoek"

Katholiek Onderwijs Vlaanderen wil opnieuw een debat rond het dragen van religieuze tekens op school. Elf meisjes uit Maasmechelen waren naar de rechter gestapt tegen het hoofddoekenverbod op hun gemeenschapsschool. Die gaf hen gelijk. Lieven Boeve, de topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, snapt niet waarom de hoofddoek bij ons een probleem moet zijn. 

Binnen Katholiek Onderwijs Vlaanderen geldt er geen algemeen verbod op religieuze symbolen. Lieven Boeve, de topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, wil nu opnieuw een debat rond het dragen van religieuze tekens op school. "We zijn er aan toe om het debat over religieuze tekens opnieuw als maatschappelijk debat in de media te brengen. Al was het maar om eindelijk komaf te maken met de verkramping rond die hoofddoeken. Als we kijken naar Nederland, maar ook naar het hoger onderwijs, dan is dat daar helemaal geen probleem. Waarom zou dat dan in het leerplichtonderwijs een probleem moeten zijn? 

Schaft het Gemeenschapsonderwijs het verbod af?

Binnen het Gemeenschapsonderwijs is het momenteel nog te vroeg om al uitspraken te doen over de gevolgen. "We gaan het vonnis in alle rust bekijken en analyseren, en op basis daarvan gaan we bekijken wat de volgende stappen zijn," zegt woordvoerster Johanna Laurent. "De Raad van het GO! zal zich er dan zo snel mogelijk over buigen. Maar of dit nu betekent dat het algemene verbod op religieuze symbolen zal verdwijnen, dat kunnen we echt nog niet zeggen."

Raymonda Verdyck (video hieronder), de topvrouw van het GO!, zegt dat het nog niet zeker is dat ze in beroep gaan tegen de uitspraak. "We staan hoe dan ook open voor een breed maatschappelijk debat over de kwestie." 

Video player inladen...

"Het is nooit makkelijk om naar de rechter te stappen tegen school"

De advocaat van de meisjes, Joos Roets, is tevreden. "De ouders en de leerlingen zijn natuurlijk heel opgetogen met het nieuws. We hadden dit gedeeltelijk verwacht, maar het is ook fijn om onze verwachting bevestigd te zien, zegt Roets. "Al is het is nooit makkelijk om naar de rechter te stappen tegen een school. Ze vinden hun school ook heel goed en geloven in het gemeenschapsonderwijs. Maar de regels gelden voor iedereen en daarom voelden ze zich verplicht om naar de rechter te stappen."

Video player inladen...

Meest gelezen