Stephen Fry is geopereerd wegens prostaatkanker

Stephen Fry heeft zijn prostaat laten weghalen omdat kanker in het orgaan was vastgesteld. Dat meldt de Britse acteur in een boodschap op YouTube.

"Ik weet niet hoe ik dit moet zeggen. Het is niet moeilijk nochtans." Zo begint Stephen Fry vandaag zijn boodschap op YouTube waarin hij onthult dat hij een behandeling wegens prostaatkanker heeft ondergaan. Daarbij is het orgaan verwijderd.

"Vlak voor Kerstmis ben ik bij de dokter geweest voor een griepprik", zegt de Britse acteur. "Hij stelde me voor een algemeen onderzoek te doen. De volgende dag belde hij me op en zei hij dat hij ongerust was over mijn PSA-waarden." Die waarden staan voor "prostaatspecifiek antigeen", een stof die de prostaat afscheidt en die op kanker kan wijzen als het gehalte te hoog is.

Na verder onderzoek bleek dat Fry inderdaad prostaatkanker had. Begin januari onderging hij een operatie om het orgaan te laten verwijderen. "Sindsdien ben ik aan het revalideren en hou ik me gedeisd", zegt hij. "Mijn familie en mijn geweldige echtgenoot zijn heerlijk en zijn discreet gebleven."

Fry denkt dat alle onheil is geweken, maar zeker zal hij pas zijn wanneer hij zijn PSA-waarden opnieuw laat meten. "Ik raad alle mannen van een zekere leeftijd aan hun PSA-waarden te laten controleren. 1 op de 8 mannen krijgt prostaatkanker tijdens zijn leven. Bij mannen van Afrikaanse origine is het zelfs 1 op 4."

De oproep van Fry is omstreden omdat in de medische wereld onenigheid bestaat over het nut van controles van PSA-waarden. Sommige specialisten zijn van mening dat ze tot overdiagnoses leiden en ook tot operaties die eigenlijk niet nodig zijn omdat prostaatkanker niet voor elke man levensbedreigend is.

Van "Blackadder" tot "Wilde"

Het brede publiek kent Fry vooral als acteur en televisiemaker. Hij speelde me in series als "Blackadder","A bit of Fry and Laurie" en "Extras" en in films als "A fish called Wanda", "The discovery of heaven", "Gosford Park", de "Harry Potter"-films, "V for vendetta", de "The hobbit"-trilogie en "Wilde". In die laatste film kroop hij in de huid van Oscar Wilde, een rol waarvoor hij een Golden Globenominatie kreeg.

Fry lijdt aan een bipolaire stoornis. In 2006 maakte hij hierover de documentaire "The secret life of the manic depressive". Begin 2015 trouwde hij met Elliot Spencer.

Meest gelezen