Video player inladen...

Veerle Eyckermans: "Tot enkele weken geleden kon ik mij niet voorstellen dat ik zou getuigen"

De actrice Veerle Eyckermans heeft in "Terzake" het relaas van haar bijzonder hectische dag gedaan op het proces-Hardy. Drie jaar geleden werd ze aangevallen door Renaud Hardy. "Tot voor enkele weken kon ik mij niet voorstellen dat ik zou getuigen", aldus Eyckermans.

De actrice Veerle Eyckermans heeft in "Terzake" teruggeblikt op haar getuigenis op het proces-hardy van gisteren. "Ik heb daar heel veel weerstand over gevoeld. Je kan je dat niet voorstellen dat je er naartoe moet. Je wordt geconfronteerd met je trauma. In mijn geval was dat de confrontatie met de dader", aldus Eyckermans.

"Ik heb me heel erg moeten voorbereiden om te getuigen op het proces. Het hing al jaren in de lucht. De voorbije drie jaar ben ik door een verwerkingsproces gegaan. Vorig jaar begon het wat beter te gaan met mij, maar op een gegeven moment wordt er een datum geprikt voor het proces. Je denkt dan voortdurend na over de getuigenis. Je weet dat je er naartoe moet."

Veerle Eyckermans werd in februari 2015 onverwacht voor haar huis aangevallen door Renaud Hardy. Hij sloeg haar met een stok en ze raakte zwaargewond, maar overleefde de moordpoging.

"Elf maanden nadien werd ik op de hoogte gebracht dat de aanval gelinkt werd aan Renaud Hardy. Dat kwam hard aan toen ik gelinkt werd aan de dader", aldus Eyckermans.

Er kwam een soort rust over mij toen ik hem observeerde op het proces

Veerle Eyckermans

Veerle Eyckermans zegt in "Terzake" dat ze haar aanvaller wel degelijk aangekeken heeft. "Ik ben deze week het proces beginnen volgen. Ik hab hem al eens gezien bij het begin van het proces. Daarna zag ik hem vanuit een kamer dichterbij. Gisteren ben ik drie kwartier voor ik moest getuigen in de rechtszaal gaan zitten. Eigenlijk zat hij recht tegenover mij", aldus Eyckermans.

"Ik heb hem de hele tijd geobserveerd, naar hem geluisterd en hem bekeken. Daardoor kwam er een soort van rust over mij. De andere slachtoffers hebben het daar ook over gehad."

"De getuigenis zelf was niet simpel. Omdat het een verhaal is van drie jaar. Je kan wel raden wat ze zullen vragen, maar je kan de getuigenis niet oefenen. De hele zaak overheerst heel je leven. Er is heel duidelijk een voor en een na. Dat gaat op allerlei fronten doorwerken. Er is een voor en een na. Mijn leven was plots van het ene op het andere moment totaal anders. Gelukkig heb ik heel veel gehad aan de steun van Slachtofferhulp. Ik heb gekozen om mijn leven opnieuw op te nemen door te doen alsof het niet gebeurd is", besluit Eyckermans.

Meest gelezen