Video player inladen...

"In Borgerhout is illegale economie groter dan legale", De Wever: "Tandje bijsteken"

Volgens een onderzoek van de lokale politie en de stadsdienst maatschappelijke veiligheid is er enorm veel illegale economie in Borgerhout. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. De stad Antwerpen erkent het probleem, maar zegt dat er wordt gewerkt aan een bredere wet om systematisch te kunnen optreden, en dat ook het Stroomplan moet zorgen voor een betere aanpak.

Wanneer u de Turnhoutsebaan afrijdt in Borgerhout, dan ziet u het ongetwijfeld ook: heel veel handelszaken, en vaak soortgelijke, zoals kapsalons, electrozaken en nachtwinkels. Maar wat gebeurt er achter de gevels?

Volgens een onderzoek van de lokale politie en de dienst Maatschappelijke veiligheid investeren criminelen hun winst in die handelszaken. Het geld komt dan bijvoorbeeld van drugshandel, sociale fraude of vastgoedfraude. En dat zorgt voor een enorme hoeveelheid aan illegale economie, zeggen experten in het onderzoek. De handelszaken op de Turnhoutsebaan moeten systematisch worden doorgelicht, zo klinkt het, en een multidiscplinair team moet de criminaliteit aanpakken.

De Wever: "Moeten nog tandje bijsteken"

De stad Antwerpen erkent het probleem en het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft vragen bij die handelszaken. "Ik heb al enorm veel zaken laten sluiten, op basis van de drugswet bijvoorbeeld. Het is niet dat er tot op heden niets gebeurd is. Maar er moet wel nog een tandje worden bijgestoken, zegt De Wever.

"Dat is de volgende fase in de oorlog tegen de georganiseerde misdaad die we aan het voeren zijn. Het is inderdaad belangrijk dat we multidisciplinair kunnen optreden, zodat bijvoorbeeld de politie en de sociale inspectie systematisch samen kunnen binnenvallen", klinkt het. "Dat kan nu al, maar er is meer personeel nodig om een zaak systematisch op te kunnen volgen. Zodat we bijvoorbeeld een maand na een inval al terug kunnen gaan kijken, en niet een jaar."

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werken aan een breder wetgevend kader, dat zo'n sytematisch opvolging mogelijk moet maken. "En daarnaast vestigen wij de aandacht op het probleem via het Stroomplan", klinkt het op het kabinet. "Naast Borgerhout gaan we nog de criminaliteit van alle regio's in Antwerpen in kaart brengen. Die gegevens zullen we dan bekijken, om te zien hoe we de criminaliteit het beste kunnen aanpakken. De bedoeling is dat we dat echt over de sectoren heen doen."

"De Wever heeft gefaald in structurele bestrijding criminaliteit"

Volgens Groen-kopstuk Wouter Van Besien heeft burgemeester De Wever "gefaald op vlak van structurele bestrijding van criminaliteit". "Na de strijd tegen drugs, blijk dus ook dat men de illegale economie totaal niet onder controle heeft", klinkt het. "Wat heeft men eigenlijk 5 jaar op vlak van structurele bestrijding van criminaliteit gedaan? Ook nu weer worden weer haastig maatregelen in de toekomst aangekondigd. Maar wie gelooft die mensen nog?"

Bij districtsvoorzitter Stephanie Van Houtven (SP.A) is eenzelfde kritiek te horen. "Het rapport toont nogmaals aan dat die "war on drugs" van het stadsbestuur niet werkt. Dat geldt niet alleen voor Borgerhout, maar voor de hele stad. Nochtans hebben het stadsbestuur en de federale overheid alle middelen in handen om heel krachtdadig op te treden tegen de illegale economie."

Video player inladen...

Meest gelezen