Videospeler inladen...

Ondertussen meer dan 100 vermiste meisjes na aanval Boko Haram in Nigeria

Na een aanval van terreurgroep Boko Haram op een Nigeriaanse dorp in het noordenoosten van het land, zijn er ondertussen meer dan 100 meisjes vermist, dat melden de ouders. “Een nationale ramp”, volgens Nigeriaanse president Muhamamdu Buhari.

Het Nigeriaanse Dapchi, een dorp in de staat Yobe, in het noordenoosten van het land, werd maandagavond aangevallen door de terreurgroep Boko Haram. Maandagochtend maakten de lokale autoriteiten bekend dat er 50 meisjes vermist waren. Maar de ouders melden nu dat er meer dan 100 meisjes vermist zijn. 

Een van de ouders, Bashir Manzo, zei dat de ouders een lijst hebben opgesteld met namen van meer dan 100 vermiste kinderen, die hebben ze overhandigd aan de gouverneur van de staat, Ibrahim Gaidam. “Volgens de gouverneur zijn de meisjes nog niet gevonden en moeten we blijven bidden”, zei een andere ouder Rabiu Sani. 

"Dit is een nationale ramp"

 “Dit is een nationale ramp”, zei Nigeriaanse president Muhamamdu Buhari. “Het spijt ons dat dit is kunnen gebeurd. We delen jullie pijn." Gisteren zei Buhari dat hij meer troepen en verkenningsvliegtuigen naar de regio heeft gestuurd om de meisjes te zoeken. Eerder deze week had Buhari veiligheidstroepen en een team ministers gestuurd naar het gebied.

Initieel wilden de lokale autoriteiten van Yobe niet van ontvoering spreken. “De autoriteiten beschikken niet over geloofwaardige informatie dat de vermiste vrouwen effectief door Boko Haram werden ontvoerd.” Ze beweerden dat veel meisjes en leraren de struiken waren ingevlucht en nog steeds gevonden konden worden.

Woensdag moesten de autoriteiten van Yobe zich dan weer verontschuldigen nadat ze onterecht een verklaring hadden verspreid waarin stond dat tientallen meisjes waren gered door het leger. 

Aanval dorp Dapchi

In het dorp Dapchi is de Government Girls Secondary School gevestigd, een internaat voor meisjes waar 926 studenten schoollopen. Maandagavond werd het dorp aangevallen door Boko Haram. Nog voor de terreurgroep het dorp bereikte konden heel wat inwoners waaronder ook studenten in de struiken vluchten. Aishatu Abdullahi was een van de studenten die wegvluchtte, ze verstopte zich die nacht in een verlaten huis. 

Ze waren in het rond aan het schieten. We zagen mensen een aantal studenten in hun voertuigen duwen

Studente Aishatu Abdullahi

“Ze waren in het rond aan het schieten en iedereen was in de war. We zagen mensen een aantal studenten in hun voertuigen duwen", aldus Abdullahi. 

De ouders vrezen dat hun dochters hetzelfde lot staat te wachten als de ontvoerde meisjes bijna 4 jaar geleden in de school in Chibok. In april 2014 werden daar 276 meisjes ontvoerd. 

Bring Back Our Girls

De ouders willen zich nu aansluitenbij de Bring Back Our Girls-beweging in de hoop hun dochters op deze manier vrij te krijgen.  De campagne verwierf destijds wereldwijd bekendheid na de ontvoering van de meisjes in Chibok en zette verschillende regeringen aan tot actie om de toen ontvoerde meisjes proberen terug te vinden.  Maar meer dan honderd van deze meisjes worden nog steeds gevangen gehouden, een aantal konden ontsnappen of werden vrijgekocht. 

"Boko Haram is verslagen"

De Nigeriaanse regering heeft het afgelopen jaar al verschillende malen beweerd dat Boko Haram verslagen is, toch blijft de terreurgroep  zelfmoordaanslagen en gewapende aanvallen uitvoeren.

Deze laatste aanval van Boko Haram vormt opnieuw een uitdaging voor president Muhamamdu Buhari, met volgend jaar nieuwe verkiezingen in aantocht. 

Deze aanval van Boko Haram zou de grootste ontvoering zijn sinds de tereurgroep in 2014 meer dan 270 schoolmeisjes kidnapte uit de noordoostelijke stad Chibok.

Sinds 2009 heeft Boko Haram meer dan 20.000 mensen gedood, meer dan 2 miljoen mensen zijn op de vlucht voor de terreurgroep .

Meest gelezen