Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Catalaans parlement probeert op 1 maart investituur minister-president te deblokkeren

Het door separatisten gedomineerde Catalaans parlement zal op 1 maart in plenaire zitting bijeenkomen om te proberen de investituur van een nieuwe minister-president, waarvoor Carles Puigdemont de enige kandidaat blijft, te deblokkeren.

Dit heeft de regionale volksvertegenwoordiging vrijdag bekendgemaakt. Parlementsvoorzitter Roger Torrent heeft volgens een tweet van het parlement een zitting bijeengeroepen op 1 maart die om 10.00 uur moet beginnen. Bedoeling is te debatteren over vier voorstellen van resolutie.

Een eerste komt van de partij van Puigdemont en die kreeg bij de vervroegde regionale verkiezingen van 22 december het meeste stemmen onder de separatisten. De tekst zegt dat de afgezette minister-president de enige kandidaat is en dat de volksvertegenwoording een "parlementaire meerderheid heeft om het vertrouwen te geven" aan Puigdemont. Drie andere separatistische fracties zullen Torrent vragen een middel te vinden om de situatie te deblokkeren.

De liberale anti-separatitische Ciudadanos hekelt in haar resolutie de "blokkering en het lam leggen van de instellingen door de separatistische partijen" en vraagt Torrent te ijveren voor de investituur van iemand anders dan Puigdemont die naar België is gevlucht.

De andere twee resoluties komen van de socialisten en het radicaal-linkse Podemos.

Meest gelezen