Videospeler inladen...

Elektrische fiets boomt: stijging met 250 procent in 3 jaar tijd

Het aantal mensen dat een elektrische fiets bezit, is de afgelopen jaren fors gestegen. Dat blijkt uit een bevraging van mobiliteitsorganisatie VAB bij hun leden. Steeds meer mensen gebruiken zo'n elektrische fiets om naar hun werk te gaan.

In drie jaar tijd is het aantal fietsers dat een elektrische fiets bezit gestegen met 250 procent. Dat blijkt uit de VAB-fietsbarometer. In 2015 waren de belangrijkste gebruikers nog 65-plussers, nu gebruiken steeds meer mensen een elektrische fiets voor woon-werkverkeer. Een derde van de elektrische fietsen is aangekocht voor die reden.

De voornaamste reden daarvoor is volgens de VAB de fietsvergoeding. Een gemiddelde elektrische fiets zou je zo na 2,5 jaar al kunnen terugverdienen. "Het is een zeer sterk argument om over te schakelen", zegt Joni Junes van VAB aan VRT NWS die benadrukt dat er nog veel potentieel is. "We zien dat momenteel slechts de helft van de mensen die de fiets gebruiken voor woon-werkverkeer zo'n fietsvergoeding krijgen."

Bij VAB verwachten ze dat nog meer mensen met de (elektrische) fiets naar het werk rijden als meer bedrijven dergelijke vergoeding aanbieden. "De bedrijven hebben er ook baat bij, want ze staan ook voor verschillende uitdagingen de komende jaren", klinkt het. "Het verkeer blijft groeien en de werkgever mag die fietsvergoeding inbrengen als 100 procent bedrijfskost, wat fiscaal dus zeer gunstig is."

Videospeler inladen...

Meest gelezen