Belga

Jan Verheyen: "Wat "Patser" in Nederland doet, is historisch"

Filmregisseur Jan Verheyen prijst de film "Patser" van regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah vanwege zijn opmerkelijke doorbraak in Nederland. "Patser" lokte daar tot nog toe 100.000 bezoekers naar de zalen. Het is bijna 30 jaar geleden dat een Vlaamse film  zo'n succes had in Nederland. In het Radio 1-programma "De ochtend" noemde Jan Verheyen die prestatie "historisch". 

Jan Verheyen schreef voor "De ochtend" op Radio 1 een brief aan zijn "held van de week". Voor hem zijn dat Adil El Arbi en Bilall Fallah, de regisseurs die met hun film "Patser" in Nederland de zalen doen vollopen. Tot nog toe zijn er daar 100.000 tickets verkocht, en Jan Verheyen noemt dat "historisch".

Jan Verheyen: "De laatste Vlaamse film die in Nederland volk lokte, écht veel volk, was de Urbanus-film "Koko flanel". In 1990, da's dus 28 jaar geleden. Sindsdien: de woestijn. Totale onverschilligheid". 

De cast van "Patser" bij de première, met helemaal rechts Ali B.
Belga

Dat er zoveel liefhebbers voor de film in Nederland zijn, zal ten dele ook wel te maken hebben met Ali B, de Nederlandse rapper, cabaretier en tv-maker. Hij speelt de belangrijke rol van Hassan in de film. 

De hele brief van Jan Verheyen kan u hier beluisteren. 

Ook in eigen land doet "Patser" het overigens uitstekend. Hier lokte de film tot nog toe al bijna 300.000 bezoekers naar de filmzalen. Een zeldzaam succes en daarmee een opkikker voor de Vlaamse filmindustrie. In 2017 liepen de bezoekersaantallen voor Vlaamse films nog gevoelig terug.

"Patser" loopt vanaf deze zaterdag ook in Franrijk in de zalen.

Meest gelezen